“Superleuk”, vindt de één, “ik wist niet dat ik dat kon maken”, zegt de ander na de workshopmiddag in het ‘atelierstraatje’ van Castricum, de Anna Paulownastraat. Donderdag 6 juni stonden er twee beeldende workshops-op-locatie op het programma van HAVO4- en VWO5-leerlingen van het Bonhoeffercollege met het vak Art&Design.

In grafisch atelier Sopit werden zij door Harm Noordhoorn ingewijd in ‘Hot Printing’, een techniek geïnspireerd op de ‘druksels’ van de expressionistische grafisch kunstenaar H.N. Werkman (1882-1945). Terwijl uit Harm’s jukebox de ‘Hot Jazz’-klanken uit de dertiger jaren schalden, gingen de leerlingen driftig aan de slag met de door hen gemaakte sjablonen. De inktroller werd diverse keren over de mallen gehaald en zo verschenen er kleurrijke, ritmische composities van afdrukken van de uitgespaarde vormen op het papier.

Aansluitend werden in het naastgelegen leeratelier POOKPOOK door Marieke de Vree de basistechnieken van leerbewerking uitgelegd en gedemonstreerd: het toepassen van patronen, leer snijden en het werken met leergereedschap, en met de schalm- en naaimachine. De enthousiaste leerlingen sneden, schalmden, plakten en stikten er een zomerse versie van de ‘festival bag’ of een zonnebrilhoesje van leer, aangepast aan hun eigen stijl en smaak.