Zo’n vijftig verontrustende omwonenden van de zogeheten Paltroklocatie verzet zich hevig tegen de bouw van een schoolcomplex daar. Als alternatief noemen ze het volkstuinencomplex tussen de Geesterweg en de visvijver de Kuil.

Vóór 2015 stond er een schoolgebouw van circa 225 leerlingen op de Paltroklocatie. Destijds zorgden parkeren en verkeersafwikkeling voor dagelijkse problemen. Het sluiten van de Paltrokschool maakte hier een einde aan. De situatie is nu drastisch gewijzigd. Volgens wethouder Jelle Brouwer heeft de raad onlangs ingestemd met een nieuwe school voor 275 leerlingen op de Paltroklocatie. Verkeersafwikkeling, verkeersveiligheid en parkeren zijn belangrijke aandachtspunten. Vele omwonenden hebben weinig vertrouwen in dit nieuwe plan. Bovendien wordt in het rapport van het Amsterdams bureau BRO begin 2018 gesteld ‘dat een school, groter dan het oorspronkelijke gemiddelde aantal van 225 kinderen al ronduit ongeschikt is’.

Voordelen locatie
Het volkstuinencomplex wordt gezien als een betere plek voor de bouw van een school. De voetbal, sporthal en het zwembad zitten pal naast de deur. Daarnaast is de locatie goed te bereiken, als naast de pas vernieuwde fietsbrug een nieuwe ontsluitingsweg komt met brug voor auto’s. Hierdoor is het voor ouders van de kinderen mogelijk rechtstreeks vanaf de Geesterweg naar het bestaande parkeerterrein te rijden. Zo is er ook geen overlast voor omwonenden. Omdat de provincie heeft bepaald extra woningen te bouwen rondom station Uitgeest, komen er in de toekomst meer gezinnen te wonen met schoolgaande kinderen. Het volkstuinencomplex wordt dus door vele bewoners gezien als een goed alternatief voor het bouwen van een nieuw schoolcomplex.

Bron: Noord-Hollands Dagblad.