Donderdagochtend 20 juni onthulde wethouder Falgun Binnendijk op de hoofdstrandafgang een indrukwekkend paneel met daarop de afbeelding van een krab. Vijf basisscholen uit de gemeente deden afgelopen weken mee aan het project ‘Terug naar de Kust’ (www.ikwilterugnaardekust.com) en bouwden mee aan een enorme krab van plastic soep.

De basisschoolkinderen hebben al een bezoek gebracht aan ‘Terug naar de Kust’ in Egmond aan zee. Het nieuwe educatieve centrum richt zich op bewustwording van het milieu maar vooral op creativiteit. Waarom is het zo belangrijk om de zee en de stranden schoon te houden? Maar ook: hoe leuk het is om afval te jutten en van die ‘schatten’ iets moois te maken? De leerlingen van groep 6 konden dit zelf ervaren bij ‘Terug naar de Kust’ en maakten naast de plastic soepkrab ook een eigen werkstuk.

Slippers, netten, doppen en petflessen
Het tien vierkante meter grote ku(n)stwerk dat volledig is opgebouwd uit plastic zwerfafval toont een enorme krab uit netten, doppen, petflessen, blikjes, slippers, speelgoed, ballonnen en nog heel veel meer aan het strand gejut plastic. Het kunstwerk is vier weken te zien en kinderen hopen dat het bezoekers aanspoort om de stranden schoon te houden. Op zondag 30 juni zal het werkstuk verhuizen naar Terug naar de Kust in Egmond. Daar zijn gedurende de zomer ook alle schoolwerkstukken te zien. Grote lijstwerken, vogels en vissen uit zwerfafval maken de plastic soep zichtbaar, voelbaar en zelfs ruikbaar. Kinderen vertellen daarmee een boodschap: ‘Verlos de zee en stranden van al haar plastic’ en vooral: ‘Ruim je rommel op!’

Gouden kaak uitgereikt
Ruim honderdvijftig schoolkinderen zongen tijdens de opening het lied ‘Terug naar de kust’. Alle werken van de scholen dongen mee naar de hoofdprijs: de Gouden Kaak, die dezelfde ochtend aan de winnende school werd uitgereikt. OBS De Sokkerwei mocht de prijs in ontvangst nemen.

Het hele project is een samenwerking van atelier ‘Gejut’ en de gemeente Bergen.

Komende jaren zal het centrum Terug naar de Kust haar activiteiten uitbreiden; scholen en andere geïnteresseerden binnen Nederland kunnen zich aanmelden voor dit leerzame maar vooral creatieve programma.

Afbeelding Afbeelding