De officiële opening van landgoed ‘De Haaf’ in Bergen vond vrijdag 10 mei plaats, in aanwezigheid van alle betrokken partijen inclusief de bewoners van de drie appartementenvilla’s.

De openingshandeling werd verzorgd door Henk Deen, die samen met de heer Langeveld, als projectontwikkelaars, het beeld ‘de cirkel’ van de kunstenaar Mathieu Nab aanboden aan De Haaf. Als derde en laatste spreken kwam Bastiaan Smit, van Bastiaan Smit makelaardij aan het woord.

Tijdloze schoonheid

Landgoed De Haaf is een uniek project aan de Koninginneweg, met drie appartementenvilla’s in een duinlandschap. De locatie ligt aan rand van het historische centrum van Bergen middenin een villawijk. De architectuur is organisch, duurzaam, flexibel en van een tijdloze schoonheid en past daarmee prachtig in het karakter van dit bijzondere kunstenaarsdorp.

Gevoelige locatie

Het ontwerp is na intensief overleg met (kandidaat)kopers en omwonenden tot stand gekomen. In dit project gaat alles om kwaliteit. Een kwalitatief hoogstaand stedebouwkundig-, landschappelijk en architectonisch concept om gemeente en omwonenden mee te krijgen in de ontwikkeling van 42 woningen op een uiterst gevoelige locatie. Was het terrein van de Haaf tot voor kort een ontoegankelijk privéterrein, nu is het een voor de buurt toegankelijke, natuurlijke tuin, met een eigen karakter, maar zorgvuldig ingepast in de bestaande omgeving.

Verbeeldende kracht

De heer Bouma is een van de drie bewoners en zeer opgetogen over dit project. Hij benadrukte dat vrijdag in zijn speech: “Wat was het uitzicht van vóór 2008 toch totaal anders. Een woeste vlakte van gras met hier en daar boterbloemen en klavertjes vier. Het is aan de projectontwikkelaars de heren Deen en Langeveld te danken dat zij de energie hebben gehad om uiteindelijk De Haaf neer te zetten. Met creatieve architect Reinald Bosman is hier inhoud aan gegeven. Bij elke verandering van de woonomgeving zijn er bezwaren en dat was hier niet anders. Gelukkig is het in samenspraak met de gemeente gelukt om een plan goedgekeurd te krijgen. Daarna kwam makelaarskantoor Vlieg met de heren Gerritse en Smit in beeld. Met een voortreffelijk verbeeldende kracht wisten ze uiteindelijk alle appartementen aan de man te brengen.”

Voor de bewoners van De Haaf is er in de afgelopen tijd veel veranderd. De meesten kwamen vanuit een vrijstaand huis en werden geconfronteerd met vele regels van de VvE’s”, vervolgde Bouma. Er wordt wel eens gezegd hoe ouder men wordt hoe minder flexibel men wordt. Deze stelling gaat echter niet op voor de bewoners van De Haaf. In de korte tijd is men overgestapt van meneer/mevrouw en u naar Ellen, Marie, Jan en Lodewijk. Er is een woongemeenschap ontstaan. Het beeld gemaakt door kunstenaar Mathieu Nab geeft de ruimte weer, die de bewoners elkaar gunnen en aan de andere kant de harde cirkel, dat een symbool is van het verbindend karakter van de bewoners met elkaar.”