Samira Rafaela (30) uit Uitgeest hoopt dat na 23 mei een langgekoesterde wens gaat uitkomen: een zetel in het Europees Parlement. Ze staat als nummer drie op de verkiezingslijst voor D66.

Door: Mediapartner NH Nieuws

Rafaela is een echte Uitgeestse, geboren en getogen in het dorp als dochter van een Nederlands-Antilliaans-Joodse moeder en een Ghanees-Nigeriaanse, islamitische vader. “Dat heeft mij enorm geĆÆnspireerd om de internationale politiek in te gaan. Ik heb thuis geleerd om over grenzen heen te kijken en te denken.” Rafaela ging naar naar het Bonhoeffercollege in Castricum, waarna ze bestuurskunde studeerde en werkte als beleidsadviseur voor de gemeente Amsterdam. Tegenwoordig adviseert ze de politie over veiligheid en inclusie.

Prioriteit
Als topprioriteit heeft ze ‘gelijke kansen’ bovenaan de lijst gezet. “Ik merk dat dat lang niet vanzelfsprekend is. Ook ik heb daarmee te maken gehad vanwege mijn afkomst, huidskleur of naam. Ik heb gevoeld wat dat met je kan doen. Iedereen heeft gewoon het recht om erkend te worden. Daar wil ik me voor in gaan zetten.” Mocht ze verkozen worden, dan belooft ze nog vaak in gesprek te gaan met haar dorpsgenoten. “Ik wil verschil maken in een Europa waar we diversiteit als kracht zien. En ik wil Europa dichterbij brengen door te laten zien wat er allemaal gebeurt. En de geluiden vanuit de lokale samenleving, zoals hier in Uitgeest, mee te nemen naar het Europees Parlement.”