Toen in 2017 verschillende fysiotherapeuten en masseurs van het SMC en sportdiëtist Maaike Enthoven intensief samenwerkten tijdens de 62 uur durende wereldduurrecordpoging Dubbelspel Tennis bij TV de Dog in Uitgeest, ontstond het idee om in de toekomst een samenwerking in sportzorg op te pakken. Drie maanden geleden werd de samenwerking tussen SMC IJmond en Maaike Enthoven sportdiëtist officieel.

“Wij zijn heel blij dat wij nu de expertise van Maaike op het gebied van sportvoeding mogen integreren in ons Sport Medisch Centrum. Zo kunnen wij (top)sporters nog efficiënter begeleiden naar betere prestaties en beter herstel. Een win-winsituatie dus,” aldus Rob Jonker.

Voeding belangrijk onderdeel bij verbeteren prestaties

Rob Jonker is een gevestigde naam in Uitgeest. Hij begon in 1986 als fysiotherapeut in de regio IJmond. Ook bij FC Uitgeest is hij een bekend gezicht: “Toen mijn zoon begon met voetbal werd ik niet alleen trainer maar ook gelijk fysiotherapeut, toen nog intern bij FC Uitgeest. Drie jaar geleden kwam het gebouw van de Harmonievereniging vrij, hier is nu de praktijk van SMC gevestigd. De praktijk is voor iedereen met een klacht of blessure toegankelijk. Het SMC heeft daarbij sinds kort ook een nauwe samenwerking met de nieuwe sportpoli van het Rode Kruis Ziekenhuis. Een sportblessure wordt zo sneller gediagnosticeerd en behandeling kan hierbij multidisciplinair worden opgezet. Maaike adviseert hoe je met de juiste voeding het herstel in de spier of pees kunt bevorderen. Dit is een belangrijke schakel om een behandelprogramma extra kracht bij te zetten.

Maaike heeft inmiddels twaalf jaar werkervaring als diëtist. Ze heeft veel mensen begeleid met overgewicht, diabetes en eetstoornissen. “Mijn passie heeft altijd bij de sport gelegen, daarom koos ik ervoor door te studeren. In 2012 heb ik de internationale IOC-opleiding ‘Sports Nutrition’ afgerond en richtte mij helemaal op de begeleiding van (top)sporters.” Maaike heeft o.a. de eredivisie waterpolo, het talentencentrum baanwielrennen en de Rugby Academy van voedingsbegeleiding voorzien. Naast topsporters begeleidt Maaike ook veel recreatieve sporters en mensen die aan hun gezondheid willen werken door hun leefstijl te verbeteren. “Je eetpatroon veranderen gaat voor de meeste mensen niet meteen vanzelf. Ik besteed daarom veel aandacht aan de dingen waar je tegenaan loopt in jouw situatie om zo sneller resultaat en ook blijvend resultaat te behalen.”

Lekker sporten zonder bodybuilders om je heen

Bij Sport Medisch Centrum Uitgeest vindt u inmiddels alles onder één dak op het gebied van (sport)fysiotherapie en medische fitness. In de fitnessruimte is altijd begeleiding aanwezig. Patiënten in behandeling fitnessen op afspraak. “Rob, mag ik gaan hardlopen op de band?” vraagt een lid van FC Uitgeest die aan het herstellen is van een blessure. “Niet hardlopen, wel dribbelen,” antwoordt Rob die alles goed in de gaten houdt in de fitnessruimte. De ruimte is gevuld met moderne apparatuur van Technogym en er is gratis koffie en thee verkrijgbaar. “Ik geef ook small group training; er zijn veel mensen die geen blessure hebben maar gewoon willen sporten in een toegankelijke, laagdrempelige sportruimte zonder bodybuilders om zich heen,” glimlacht Rob. Small group training is ook zeer geschikt voor medewerkers van bedrijven. Bedrijfsfitness is voordelig voor zowel de werknemer als de werkgever. “In de toekomst kunnen Maaike en ik samen vitaliteitsprogramma’s aanbieden voor het hele bedrijf,” aldus Rob. Houd de website van SMC Uitgeest in de gaten om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

Sport Medisch Centrum IJmond-Uitgeest
Zienlaan 3
1911 TR Uitgeest
0251 – 750 655 www.smc-ijmond.nl

Maaike Enthoven sportdiëtist
06 – 55 18 72 16 www.maaikeenthoven.nl