Zaterdag 4 mei is de Nationale Dodenherdenking, het thema van dit jaar is: In vrijheid kiezen.

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook die van oorlogssituaties en vredesmissies daarna. Er worden op diverse plekken herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd.

Akersloot
Om 18.50 uur is er een bijeenkomst in de Dorpskerk. Bij de algemene herdenking bij het Vredesmonument in Akersloot spreekt Wethouder Falgun Binnendijk de herdenkingsrede uit.

Limmen
Om 18.30 uur organiseert Limmen Cultuur de herdenking in Cultureel Centrum Vredeburg. De herdenking zal worden geleid door Henk Brandsma. De slachtoffers zullen worden herdacht in woord, beeld en muziek.

Rond 19.05 uur eindigt de herdenking in de Vredeburg, waarna de stille tocht zal starten die leidt naar het monument op de grens tussen Castricum en Limmen. Bij het monument zal, samen met de inwoners van de kern Castricum, de herdenking worden voortgezet in woord en muziek, een moment van stilte en kranslegging bij het monument. Na afloop van de kranslegging is er gelegenheid tot koffiedrinken in “De Oude School” bij Oud-Limmen, Schoolweg 1 te Limmen.

Castricum
Om 18.15 uur is er een bijeenkomst in de Dorpskerk met aansluitend de stille tocht. Tijdens de stille tocht staat men stil bij het Joods monument naast het Oude Raadhuis en vindt een kranslegging plaats bij de Pancratiuskerk. Burgemeester Toon Mans spreekt de herdenkingsrede uit.

Om 19.40 uur is de Algemene herdenking bij het Monument voor de Gevallenen Limmen/Castricum, stille tochten vanuit Castricum en Limmen komen samen bij het monument.

Vlag halfstok
Op 4 mei wordt de vlag halfstok gehangen. Overheden moeten zich hierbij aan het vlagprotocol van de Rijksoverheid houden. Wilt u ook de vlag halfstok hangen, dan mag u dit natuurlijk doen.

Tips
– Gebruik de vlag met de Nederlandse driekleur, maar zonder wimpel.
– Hang de vlag op 4 mei halfstok, van 18.00 uur tot zonsondergang. Daarna kunt u de vlag naar binnen halen.
– De volgende ochtend (Bevrijdingsdag) kunt u de vlag in top hijsen.

De nationale herdenking is altijd op 4 mei, ongeacht op welke dag van de week dit valt en of het samenvalt met een religieuze hoogtijdag.

Meer informatie op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.