SamenSpraak is een project waarin vrijwillige taalcoaches taalondersteuning geven aan anderstaligen. Eén keer per week spreekt de taalcoach af met de anderstalige om de Nederlandse taal te oefenen. Ze richten zich vooral op de spreekvaardigheid.

Het project is de afgelopen jaren uitgeroeid van 12 taalcoaches naar ruim 120 taalvrijwilligers. Inmiddels zijn er ook bemiddelaars actief die op vrijwillige basis de taalcoach met de anderstalige koppelen en de voortgang monitoren en eventuele coaching bieden aan de taalcoaches.

Proces

Om dit proces zo gestroomlijnd mogelijk te laten verlopen is er een coördinator die alles in goede banen leidt. Jellie Wiersma heeft dit met veel enthousiasme en kennis van zaken de afgelopen periode gedaan. Voor haar is het nu de tijd om met voldoening terug te kijken op wat tot stand is gebracht. Zij gaat haar taken als coördinator overdragen aan Philip Arbon. Philip is al enige tijd betrokken bij het project SamenSpraak. Eerst als taalcoach en later als bemiddelaar. Welzijn Castricum is heel blij dat hij het stokje van Jellie wil overnemen.

Taalvrijwilligers gezocht

Welzijn Castricum is op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor SamenSpraak. Taalcoaches en bemiddelaars doen nieuwe contacten op, leren veel van andere culturen, zien vooruitgang bij hun maatjes, krijgen ondersteuning en deskundigheidsbevordering en beheren hun eigen agenda.

Voor meer info en aanmeldingen kunt u terecht op de website www.welzijncastricum.nl. Hier is onder het kopje ‘Ondersteuning anderstaligen’ informatie te vinden over de hierboven genoemd project en ook over het Voorlees-, Administratie-, Fietsproject voor anderstaligen. Men zoekt ook voorleesvrijwilligers.