Op vrijdag 17 mei sloten de schakers van SV Vredeburg het seizoen 2018-2019 af met een simultaan door de Georgische topschaakster Sopiko Guramishvili. Het werd een memorabele avond.

Na de openingsspeech van burgemeester Toon Mans – hij feliciteerde de vereniging met het saffieren jubileum en met de kampioenstitels voor het eerste en tweede team – namen dertig spelers, inclusief de burgervader, plaats achter de zwarte stukken. Sopiko Guramishvili snelde, niet gehinderd door haar hoge hakken, langs de borden om de witte stukken te beroeren.

Na een rondje of tien werd hier en daar al een pionnetje ingeleverd en na een dikke twintig rondjes werden de eerste matzetten uitgevoerd door de grootmeester. “We play in the cellar”, klonk het verontschuldigend uit de mond van Jan Brantjes. Terwijl de winstpunten als rijpe appelen van de boom vielen voor Miss Tactics, zoals de bijnaam luidt van Sopiko, werd een eerste Vredeburg-succesje behaald door Remi Aafjes. Via een groteske ruil van stukken had hij een stelling gecreëerd waarin met de resterende pionnen voor beide kleuren geen eer te behalen viel. Ook Hidde Ebels onderscheidde zich met een half punt. Zijn dreiging met dubbele torens over de f-lijn deed Sopiko Guramishvili besluiten het remise-aanbod te accepteren.

Sandra Hollander zorgde in haar partij voor het betere metselwerk rond haar koning en scoorde aldus ook een half punt. Vredeburg-secretaris Harold Ebels timede zijn remise-voorstel slim. Hij stond weliswaar een pionnetje achter, maar Sopiko zou nog lang moeten schuiven om het voordeeltje uit te buiten en zag haar chauffeur al binnenkomen: “okay, we have a draw”. Ondertussen had ook Toon Mans de koning omgelegd, net als het gros van de Vredeburg-spelers.

De stunt van de avond kwam voor rekening van voormalig clubkampioen Bert Hollander. Hij wist in het middenspel een kwaliteit te veroveren van de frêle Georgische en via een briljante loperzet een niet te pareren aanval te spelen. Grote klasse! Jan Levering was last man standing, maar werd mat geschoven toen het tempo tot op ‘snelschaakniveau’ werd opgeschroefd. 27-3 werd genoteerd als de spetterende uitslag! Met een 90-procent-score kon Sopiko Guramishvili zeker thuiskomen! Thuiskomen bij haar echtgenoot, Nederlands beste schaker Anish Giri.

De Vredeburg-schakers dronken er nog een biertje op en realiseerden zich eens te meer dat zij met elkaar een memorabele avond beleefd hadden.