De kringloopwinkel Dorcas in Heiloo is in tien jaar een groot succes geworden. Het is er altijd druk. Op zaterdag 11 mei is het feest, met onder andere 10% korting.

Bij de winkel aan de Kennemerstraatweg – naast restaurant Herberg Jan – wemelt het altijd van de kijkers en kopers van kleding, boeken, serviesgoed, huishoudelijke apparaten, speelgoed enzovoorts en mensen die wat niet al komen brengen. Voor een habbekrats vliegt het weer de deur uit, soms nog geen paar minuten nadat het in de winkel gezet is. “Na keuring op verkoopwaardigheid, want het mag oud en gebruikt zijn – overigens soms zelfs splinternieuw – we verkopen wel kwaliteit”, aldus Adrie Bijvoet, bestuurder bij Dorcas.

“In feite zijn wij een recyclingbedrijf en vervullen dus een belangrijke taak op het gebied duurzaamheid, het scheiden van afval, het hergebruik van spullen. De circulaire economie. Misschien dragen we ook bij aan de bewustwording van de consument bij het doen van aankopen en dat zij nog meer gaan begrijpen dat anderen nog veel plezier van afgedankte goederen kunnen hebben”, vertelt Bijvoet.

“Wat ons succes verklaart? In winkelland is de locatie het allerbelangrijkste en die van ons is met het winkelcentrum ‘t Loo en de grote parkeerplaats op loopafstand perfect. Als je toch boodschappen gaat doen loop je makkelijk even bij ons binnen. Zoals ik al zei moet je de kwaliteit bewaken, je inrichting spannend houden en dat doen we met de verschillende hoekjes voor de belangrijkste productgroepen. Je moet je klanten ook verrassen met je aanbod. Doorloopsnelheid is van groot belang en daar letten we sterk op. Producten moeten niet te lang op de plank liggen. Je moet steeds weer wat nieuws te kopen bieden, en daar zijn we goed in. Nee, ikzelf snuffel er niet veel, maar organiseren en samenwerken doe ik graag”, lacht hij.

Bijvoet benadrukt dat uiteindelijk de vrijwilligers de doorslag tot het succes geven. “We werken met zo’n zeventig mensen. Een hechte groep die elkaar al jaren kent en die klantvriendelijk is. Wij stimuleren de onderlinge band en vriendschap, het sociale aspect, door de gratis lunch die wij voor hen verzorgen, en het jaarlijkse uitje. Dat is wel het minste dat je voor je vrijwilligers – dat ben ik ook – kunt doen. Je moet aantrekkelijk zijn voor mensen om vrijwilliger bij je te worden en te blijven.”

De ingebrachte goederen zijn veelal alledaagse dingen, al zijn er incidenteel wel verrassingen met antiek of zilver die bij verkoop aan beroepshandel of via marktplaats honderden euro’s opleveren. Met de constante inbreng – de noodzakelijke basis voor Dorcas – is Bijvoet uiteraard blij, maar hij plaats wel een kritische kanttekening. “Mensen onderschrijven het belang van ons werk en de steun die wij aan goede doelen kunnen geven. Maar soms beschouwen ze ons als vuilnisstortplaats. Een keer kwam er een man met een zak met kleding die zei: “er zit vast nog wel wat goeds tussen” en zo zijn er meer voorbeelden. Na Koningsdag ligt onze parkeerplaats vol met onverkoopbaar spul. Van de ongeveer 90.000 kilo aan goederen die ingebracht wordt komt 60.000 kilo niet in de winkel en gaat rechtstreeks naar de stort. Het kost ons jaarlijks ongeveer €5.000. Wij betalen voor wat eigenlijk de inbrengers moeten doen. Vandaar mijn oproep: selecteer zelf streng. Is het nog verkoopwaardig? Vraag je af of je het zelf zou willen kopen?”

Dorcas Heiloo behoort tot Stichting Dorcas Aid International in Andijk, een keten van inmiddels 30 kringloopwinkels met samen 1 miljoen klanten per jaar, €6 miljoen omzet en €3,7 miljoen winst. Dit geld wordt besteed aan projecten voor sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg en scholing in Afrika, Oost-Europa en Azië en noodhulp in crisissituaties, zo valt in het uitgebreide en door een accountant goedgekeurde jaarverslag te lezen.

Bijvoet is ook open over de financiën: “We hebben bijna €300.000 aan omzet en na 21% btw, onze kosten en ons aandeel in de kosten van Andijk blijft er zo’n €180.000 te besteden aan goede doelen over. Bij onze start in Heiloo hebben we bedongen dat wij zelf maximaal 10% van onze omzet aan lokale initiatieven mogen doneren die passen binnen de centrale doelstellingen van Andijk. Wij doneren aan de Stichting Veldwerk van René Veldt die in Nepal werkt en aan Lies Vink voor Straatkinderen van Kathmandu. En samen met kringloopwinkel Keer op Keer en de kerken steunen wij op verzoek van de gemeente mensen in Heiloo die buiten de wettelijke regels voor bijstand vallen. Alles bij elkaar gaat het om €30.000 per jaar.”

Heeft de jarige winkel nog wensen? Bijvoet: “Je moet altijd wensen en ambities hebben. Ik zal maar niet beginnen over de 21% BTW die wij moeten afdragen terwijl dat bij de oorspronkelijke aankoop al gebeurd is. De strijd om die merkwaardige dubbele heffing af te schaffen heeft de branche al opgegeven. Wij zouden graag meer ruimte hebben. Een deel van onze spullen, zoals meubels en witgoed, staat aan de Kapellaan. Maar meer ruimte op deze of een net zo’n perfecte locatie is lastig, zo niet onmogelijk. Uiteraard willen we graag meer kwaliteitsbewustzijn bij de inbrengers van goederen, zodat die kostenpost lager wordt of helemaal wegvalt. Misschien is er een sponsor? En vrijwilligers. Die kunnen we altijd gebruiken. Dus als u mij toestaat: lezer, meldt u aan! Wie weet werkt de komende gezellige zaterdag met korting, koffie en gebak inspirerend.” Komt u zaterdag 11 mei ook even gezellig langs?

Tekst: Berend Izaks