De Kunstparade Heiloo vindt dit jaar plaats op 28, 29 en 30 juni in de Cultuurkoepel, het gemeentehuis, de bibliotheek en nog een aantal locaties. Zo wordt het Kunstplein weer ingericht in en om het PCC aan De Dors. De Egmonder kunstenaar Jos Apeldoorn (66) zal daar in de openlucht alle drie de dagen werken aan een nieuw houten beeld.

Vorig jaar nam hij voor het eerste deel aan de Kunstparade en dat is hem prima bevallen. Na zijn pensionering als hoofduitvoerder in de bouw kon Jos Apeldoorn zonder moeite van zijn hobby zijn werk maken: kunst in hout. Bij voorkeur sculpturen op basis van vers gerooide bomen; prachtig, die mooie grillige organische vormen. Zo kon hij de hand leggen op een aantal knotwilgen van de Hogeweg. In de Brasserie van het Victoria Hotel in Amsterdam staan inmiddels een paar daarvan afkomstige sculpturen te pronken, zo’n 2 ½ meter hoog.

De Egmonder heeft altijd prima antennes gehad voor de schone kunsten. Als schooljongen was hij zeer onder de indruk van de verhalen van Pierre Janssen op de televisie en maakte hij schilderwerken in de stijl van Karel Appel; in zijn jeugdige fantasie werd hij dan natuurlijk zelf door Janssen geïnterviewd.

De laatste tijd ligt de focus op het hout, maar een lange periode is Jos puur als kunstschilder actief geweest. Momenteel exposeert hij weer een 40-tal doeken in het Noordwest Ziekenhuis in Den Helder.

Wie hem straks aan de arbeid ziet bij het PCC ziet een gelukkig mens die als motto heeft bij het slapen gaan: “Lekker, morgen weer een nieuwe dag”.