De Jeugd- en Jongerenraad van Uitgeest, ook wel JJR genoemd, is de oudste jongerenraad van Nederland. Maar wie zijn zij eigenlijk, een jongerenraad, en waar is het goed voor? Ze vertellen het hieronder.

“De JJR, opgericht in 1997, is een onafhankelijk adviesorgaan. Wij geven gevraagd en ongevraagd advies aan het gemeentebestuur. Dat doen we vanuit het perspectief en belang van haar achterban, alle jeugd en jongeren uit Uitgeest. De grens wordt hierbij getrokken bij een leeftijd van 30 jaar. Een voorbeeld: de JJR heeft recentelijk een advies geschreven over de woonbehoefte van de jongeren in het dorp. Om dit in kaart te brengen hebben we een enquête afgenomen via social media. Hier zijn enorm veel reacties op gekomen waardoor we een sterk advies hebben kunnen presenteren.

Jeugd enthousiasmeren

Ook zien wij het als onze taak om kinderen op jonge leeftijd kennis te laten maken met politiek en hen hiervoor te enthousiasmeren. Een voorbeeld is ons jaarlijkse project ‘Jongeren en Politiek’. Daarmee leren wij de kinderen van alle groepen 7 in Uitgeest meer leren over wat politiek is en laten hen actief deelnemen aan het politiek proces. Zodoende weten wij wat er speelt onder de jeugd en jongeren in Uitgeest.

Daarnaast geven we informatie over verkiezingen. Zo hebben wij voor de gemeenteraadsverkiezingen een boekje gemaakt met alle partijen, en de standpunten die zij hebben over onderwerpen die betrekking hebben op de jeugd. We proberen de jeugd en jongeren aan te sporen om te gaan stemmen, voor de afgelopen verkiezingen, maar ook voor de Europese Parlementsverkiezingen in mei. Sommige van onze leden zijn zelfs werkzaam op het stembureau.

Meer informatie en meedoen?

Onze raad bestaat uit maximaal 10 jongeren. Op dit moment zijn er nog een paar plekken vrij! Om deze reden zijn we op zoek naar enthousiaste Uitgeesters tussen de 15 en 23 jaar die het leuk vinden om op te komen voor de belangen van onze generatie. Binnen de raad leer je over de gemeente en de politiek, verbreed je je netwerk, bouw je verder aan je CV, krijg je een leuke vergoeding en werk je samen met een gezellig team! Lijkt dit je wat? Heb je hier vragen over? Stuur gerust een mailtje, een DM of kom langs bij onze maandelijkse vergadering. De vergaderingen zijn elke 2e maandag van de maand en beginnen om 19.30 uur in het gemeentehuis van Uitgeest.”

Lees hier meer over de Jeugd en Jongerenraad , of mail naar infojjruitgeest@gmail.com.

Bron en foto: www.uitgeest.nl