Zojuist verschenen: jaarboek ‘De Groene Valck’ van de Historische Vereniging Oud-Akersloot. Kort samengevat: superdik met acht leuke en gevarieerde verhalen en boordevol foto’s.

Het levensverhaal is van Willem Veldt, die buitengewoon actief is geweest en vele functies heeft bekleed. Willem vertelt over zijn jeugd op de boerderij en zijn lange carrière in de politiek en mag zich één van de langstzittende raadsleden van het land noemen. Na een winkel te zijn begonnen aan de Julianaweg staat hij vele jaren in zijn toko, die sinds 2001 is gevestigd aan het Akerhof.

Volgend jaar is het 100 jaar geleden dat de toneelvereniging Sint Willibrordus werd opgericht. Als aanloop naar dit jubileum een prachtig verhaal over deze van oorsprong katholieke vereniging met leuke anekdotes over de spelers en de mooie hoogtepunten.

Huiveringwekkend is het verhaal over de razzia in Akersloot zoals die door Freek Kerssens in de laatste Oorlogswinter is beleefd. Het dorp wordt hermetisch afgesloten en volledig uitgekamd door de Duitsers. Freek verstopt zich op de juiste plek en wordt niet gevonden. Niet alle Akersloters hadden zoveel geluk, een aantal van hen is opgepakt en afgevoerd.

Sprekend is de fotorapportage over de Startingerweg, Westerweg, Waterzijde en Buurtweg. Mooie foto’s die het dorpsgezicht uit de jaren vijftig vastleggen, met als vergelijk de foto’s van de huidige situatie. Er is veel veranderd maar ook nog veel herkenbaar.

Vele boeren hebben hun koeien gemolken in de Limmerpolder (OverDie). Vanouds hadden de percelen in de polder een naam, zo kon van ieder perceel het eigendom goed worden omschreven. De perceelnamen zijn opgedist en de oorsprong wordt verklaard. Bijzonder is dat veel van deze perceelnamen nog steeds worden gebruikt.

Meer dan vijftig jaar oud maar nog steeds springlevend is het jongerencentrum, de Storey Club. Ooit gestart om zondags na de kerkdienst onder het genot van een bakkie koffie te dammen of te klaverjassen. Veel leuke en ludieke activiteiten zijn er in de loop der jaren geweest. Naast livemuziek werd er van alles georganiseerd: van badkuiprace, jamsessions, knobbelrit tot Koningsdag, enzovoorts. Vijftig jaar jong en nog springlevend. Heel kort en luguber is het verhaal over een man die zichzelf opereert om zich van helse pijnen te verlossen.

Het jaarboek eindigt met de kroniek met hierin op een rij wat er in 2018 is gepasseerd in Akersloot.

Het jaarboek is ook los verkrijgbaar bij Veldt’s Toko of op de woensdagochtend tussen 10.00 en 13.00 uur in de werkruimte van de Historische Vereniging Oud-Akersloot aan de Rembrandtsingel naast sporthal ‘De Lelie’.