De inloopavond over het nieuwe stationsgebied – die de gemeente dinsdag 14 mei in samenwerking met ProRail organiseerde – is goed bezocht. Tijdens de avond werden verschillende varianten voor de te bouwen traverse gepresenteerd. Ook konden bezoekers al hun vragen stellen aan medewerkers van de gemeente, ProRail en het ministerie.

Wethouder Cecilia van Weel nam als eerste het woord. “Het ministerie en ProRail zijn druk bezig met Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Dat heeft ook consequenties voor Uitgeest. Daarom zijn we blij met de belangstelling van vanavond.”

“Eerst waren er nog wilde plannen met de Groene Heuvel over het station heen, maar dat bleek veel te duur uit te pakken. Dat was niet haalbaar voor Uitgeest. Vervolgens gingen we terug naar de raad. Willen we de reizigers bovenlangs of onderlangs het spoor hebben? In augustus 2018 besloot de raad dat het bovenlangs zou worden, en wel door middel van een traverse. Voorwaarde was wel dat het een mooie traverse zou worden, passend bij Uitgeest.”

Twintig miljoen euro

Uitgeest krijgt een budget van 20 miljoen euro van het ministerie. Van Weel: “Het is van groot belang dat we daarbinnen blijven, want meer is er gewoon niet. Zowel de traverse als de opknapbeurt van de fietstunnel moeten ervan worden betaald.”

Verder wil de wethouder benadrukken dat er op de avond nog te kiezen valt. “We zijn erg benieuwd naar uw mening, want u bepaalt vanavond waar de accenten komen te liggen. De locatie en de lengte staan vast, maar u bepaalt de breedte, afwerking en vormgeving.”

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer

Roel van Bladel van ProRail vulde aan. “Het is nodig om station Uitgeest aan te passen in verband met het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer, waar Uitgeest het centrale middelpunt gaat vormen tussen Alkmaar en Amsterdam. Een van de plannen is om sprinters 6 x in het uur naar Amsterdam te laten rijden. Om alles op tijd te kunnen laten rijden, zijn aanpassingen nodig, bijvoorbeeld aan de sporen en de perrons.”

Verschillende varianten

Een van de varianten is bijvoorbeeld een 4,5 meter brede traverse met overkapping. Ook kan gekozen worden voor 7 meter brede traverse. Dat is wel duurder, waardoor er minder geld ‘overblijft’ voor de tunnel.

Naast de traverse en de tunnel wordt ook de rest van het stationsgebied aangepakt. Er komen bijvoorbeeld 32 extra parkeerplekken aan de noordkant en ook het gebied aan de Anna van Renesselaan gaat op de schop.

Voorkeuren

Op verschillende panelen in de zaal werden de varianten en plannen getoond, waarbij medewerkers van de gemeente en ProRail uitleg gaven. De bezoekers konden al hun vragen stellen. Na afloop mochten de bezoekers via een formulier hun voorkeuren aangeven.