Tot eind juli voert GGD Hollands Noorden een grootschalig online onderzoek uit naar de gezondheid en leefstijl van jongvolwassenen in de leeftijd van 16 t/m 25 jaar.

Vanaf 25 april kan iedereen van deze leeftijd uit Noord-Holland Noord de online vragenlijst invullen via www.JVmonitor.nl. De resultaten zijn bedoeld om gemeenten en het programma In Control of Alcohol en Drugs te ondersteunen bij het gezondheidsbeleid gericht op jongvolwassenen.

Waarom een Jongvolwassenenmonitor?

In de leeftijdsfase van puber naar volwassene verandert er van alles. Jongeren experimenteren, zoeken een plek in de maatschappij en bepalen wat wel en niet bij hun past. Veranderingen treden op in bijvoorbeeld de relatie met ouders, opleiding, woonsituatie, arbeidsmarkt, relaties en seksualiteit, vriendschappen, financiën en gezond gedrag. Gemeenten hebben in toenemende mate behoefte aan informatie over de gezondheid en leefstijl van jongvolwassenen. In 2017 is een soortgelijk onderzoek gehouden onder deze doelgroep. Daardoor kunnen de onderzoeksresultaten worden vergeleken met die van 2017 om inzicht te krijgen in trends van bijvoorbeeld drugs- en alcoholgebruik. Dat inzicht kan vervolgens gebruikt worden om beleid en interventies op in te richten en aan te passen.

Deelname aan onderzoek

Voor het onderzoek is een online vragenlijst samengesteld waarin de volgende onderwerpen aan bod komen: gezondheid (psychisch en lichamelijk), welzijn, gebruik van genotmiddelen, seksualiteit, bewegen, eenzaamheid, mantelzorg, sociale media gebruik, gamen en financiën. De vragen gaan specifiek in op de situatie van deze leeftijdsgroep. Het invullen duurt maximaal 15 minuten en is anoniem. Jongvolwassenen worden actief benaderd om de vragenlijst in te vullen via o.a. school/opleiding, sociale media, busreclames, flyers, posters en via leeftijdsgenoten. Deelnemers maken kans op een bol.com bon van €10 (winkans 1 op 10), een Fitbit Alta HR t.w.v. €135,- of één van de twee JBL charge 4 bluetooth speakers ter waarde van €160.

Resultaten

De resultaten van de Jongvolwassenenmonitor 2019 verschijnen eind september 2019.

Resultaten van het onderzoek uit 2017 zijn te bekijken op www.ggdhn.nl/JVmonitor.

Meer informatie

Meer informatie over de Jongvolwassenmonitor is te vinden op de website van de GGD: www.ggdhn.nl/JVmonitor.