Iedere eerste zaterdag van de maand organiseert Lees Lokaal in samenwerking met Tineke van Theater Poppekus het Voorleestheater. Omdat de eerste zaterdag van de maand ditmaal op Dodenherdenking viel, en er een boekenmarkt gewijd aan de 1e en 2e Wereldoorlog in Lees Lokaal plaatsvond, had de Milieutuin Uitgeest zich als locatie beschikbaar gesteld.

“De weergoden leken ons in eerste instantie niet goedgezind, maar 30 minuten voor aanvang brak het hemeldek open en straalde de zon. Doordat er toch wel een frisse wind stond werd het verhaal van Alexander de Grote voorgelezen en gespeeld in de legertent op het einde van de milieutuin. Heel knus en prima geschikt voor het originele en spannende verhaal over een slimme muis (Alexander de Grote) die zijn familie redt van de hongerdood door vermomd als speelgoedbeer de kat des huizes om de tuin te leiden”, aldus Marcel Dekker van het Lees Lokaal.

Nu gaat het bij het Voorleestheater niet alleen om een mooi verhaal, maar veel meer nog om het prikkelen van de fantasie van de kinderen. Het Huis Onder De Planken, waar Alexander met zijn familie woont, werd perfect vormgegeven door gebruikmaking van een oud ladekastje waarvan de lades dienstdeden als bedjes, tafel en kledingkast. Een houten hek deed dienst als plafond. De kinderen gingen geheel op in het verhaal, leefden mee met Alexander, en vertelden na afloop volop over hun eigen katten, en dat deze soms dode muizen en of visjes mee naar huis brachten. Volgens Tineke doen katten dat om hun baasjes te bedanken met iets lekkers.

Zaterdag 1 juni is het Voorleestheater weer gewoon om 10:15 in Lees Lokaal zelf.