Met enige trots presenteert De Oude Keuken in de maanden mei en juni een expositie van de Bakkummer kunstschilder Pé Zonneveld.

Die trots is passend, enerzijds uiteraard vanwege de kwaliteit van zijn schilderwerk, maar anderzijds vooral omdat Pé al op een leeftijd (86!) is waarop talloze leeftijdgenoten al lang geleden besloten “het wat kalmer aan te gaan doen”. Dat stukje kalmer aan is nu net hetgeen dat niet past bij Pé, noch bij zijn vrouw die door hun creatieve en scheppende hobby’s continu blijk geven nog volop in het leven te staan.

Pé tekent en schildert al vanaf jonge leeftijd en is autodidact “avant la lettre”. In zijn jeugd had hij graag meer gedaan met deze kwaliteiten, maar daarvoor waren er op dat moment geen mogelijkheden. Pas na beëindiging van zijn carrière als bankwerker kreeg hij gelegenheid het aanwezige talent verder te ontwikkelen. In zijn atelier is zichtbaar hoe die ontwikkeling heeft plaatsgevonden maar ook dat hij altijd op zoek blijft naar vernieuwing en verbetering. Hij heeft zich de techniek eigen gemaakt door tentoonstellingen te bezoeken, door het lezen en bestuderen van kunstboeken, maar vooral door te doen en die ervaringen in volgende schilderwerken te gebruiken.

De laatste jaren heeft hij zich toegelegd op het schilderen van stillevens in olieverf op zowel grote als kleine doeken. Zijn stijl is realistisch, heel fijn en gedetailleerd. Pé is vooral geïnspireerd door kunstschilder Henk Helmantel. Helmantel houdt zich bezig met stillevens. Pé noemt het realistische kunst. In de olieverfschilderijen van Pé, die geboren en getogen Bakkummer is, ziet men kruiken, net als bij Helmantel, schalen, oude kookpotten, eieren, fruit, vogels, kleden en doeken. Alles uiterst secuur geschilderd. Alles gerangschikt in een perfecte harmonie. Grote verschil met Helmantel is het kleurgebruik. Waar Helmantel gebruik maakt van donkere tinten, gebruikt Pe vooral lichte en levendige kleuren.

Die hang naar perfectie heeft hij ook overgedragen op menig leerling. Net als bij de oude meesters uit de 17e eeuw hebben meerdere leerling-schilders gebruik kunnen en mogen maken van de ervaringen en inzichten van deze “oude meester” uit Bakkum.

Regionaal geniet Pé vooral bekendheid door eerdere exposities, onder meer in de tuin van Kapitein Rommel en in het Castricumse gemeentehuis. In Heiloo werd hij afgelopen jaar uitgeroepen tot kunstenaar van het jaar.

De expositie ven Pé is op maandag 6 mei geopend en eindigt op maandag 1 juli. Tijdens de Kunstfietsroute van Castricum is dit de openingsexpositie.

Het adres van de expositie is restaurant De Oude Keuken, Oude Parklaan 117, 1901 ZZ Castricum. Openingstijden vanaf 9.00 uur tot 17.00 uur. In het weekend geopend tot 22.00 uur.