Van 26 tot en met 29 maart waren 26 leerlingen van het Jac.P. Thijsse College te gast in Dax, in het zuidwesten van Frankrijk. Ze logeerden bij gastgezinnen en hadden naast activiteiten op school een druk programma in de omgeving. Ze gingen onder andere naar Biarritz en Bordeaux.

Afgelopen week was het de beurt aan 20 Franse leerlingen om Castricum en omgeving te ontdekken. Op school werd er hard gewerkt aan de ‘Games Math Challenge’, een spannende wedstrijd met teamwerk, breinkrakers en veel adrenaline. Leerlingen werkten in een groepje, samengesteld uit leerlingen uit de 1e en 2e klas, aan de vraagstukken en werden daarbij geholpen door 3 havo leerlingen en de uitwisselingsstudenten uit Frankrijk.

Natuurlijk konden een fietstocht door de duinen en een bezoekje aan Amsterdam en Alkmaar niet ontbreken op het programma.

Anna (17) vertelt over haar ervaringen: “Mijn eerste indruk was vooral ‘groen’. Verder vond ik de huizen leuk, allemaal hetzelfde en aan elkaar vast. Mijn gastgezin nam me na aankomst mee naar het strand waar ik bitterballen heb gegeten. Ik had gevraagd om typisch Nederlands eten deze week”. Ze heeft onder andere ook nog aspergetaart en stamppot andijvie gegeten. Veruit haar favoriet waren de vlaflip en het stroopwafelijs van Marx O’Larry’s. “Dat zou ik de hele dag kunnen eten”.

Thomas (15), de leerling bij wie Anna logeerde heeft haar zelfs nog een fietsles gegeven. “Wij kunnen het ons niet voorstellen, maar er zijn dus mensen die niet kunnen fietsen”. Voor Anna was dit niet zo’n succes. “Het was kort en traumatisch… jullie fietsen zijn gewoon te groot/hoog” lacht ze. Dan maar achterop bij de fietstocht.

Nederland was niet zo koud als Anna had verwacht. Verder vond ze het landschap erg mooi en was ze verbaasd over het grote aantal fietsen.

Wat haar ook erg opviel was de behulpzaamheid van de Nederlanders. “Veel Nederlanders spreken Engels. We waren verdwaald tijdens de fietstocht en iedereen wilde helpen. In Frankrijk zouden de mensen dat niet doen”. Als negatief punt noemt ze racisme. “Helaas kreeg één van mijn klasgenoten hier mee te maken de afgelopen week”.

Inmiddels is de hele groep weer veilig thuis in Dax, moe, maar met een hoop herinneringen.

Tekst: Erika Dekker-de Groot