Afgelopen zaterdag plaatste Jean Thomassen een oproep op de populaire Facebookpagina ‘Je bent Heilooër als…”. Zijn geliefde Ine is van slag, omdat de ganzen in de vijvers in plan Oost sinds 8 april van de aardbodem lijken te zijn verdwenen.

“U weet wel, die twee oude witte Romaanse kuifganzen bij de vijvers van plan Oost. Ze kregen een paar weken geleden gezelschap van een stel fraaie Nijlganzen die hier hun kleintjes op de wereld zetten, volgens de laatste telling waren er nog negen. De twee witte ganzen hadden grote belangstelling voor het kleine grut en waren continue in hun gezelschap. Maar tot ieders verbazing waren afgelopen dinsdag 9 april alle ganzen, inclusief de kleintjes, verdwenen”, aldus Jean.

De vraag rijst of de ganzen zijn gevangen? Iemand die onder het bericht reageert geeft aan dat dit in Frankrijk regelmatig schijnt te gebeuren. Volgens Jean is die kans niet zo groot. Hij schrijft:

“Niemand heeft iets gezien of gehoord dat daarop wijst en de Nijlganzen waren zeker niet zomaar even te vangen, want ze waren schuw en zeer waakzaam. Klaarblijkelijk zijn ze niet gevangen, want dan had men Fransje zeker ook meegenomen. Deze stokoude gans hobbelde altijd achter die twee witte aan, maar kon ze niet goed bijhouden. Zielig alleen zit zij nu verdwaasd aan de kant van de vijver.”

De witte ganzen zijn gemakkelijk te herkennen aan de knobbel op hun hoofd. Vliegen kunnen de witte ganzen niet, want hun vleugels zijn gekort. Als iemand weet wat er met de twee witte (en de andere) ganzen is gebeurd, neem dan contact op met redactie@uitkijkpost.nl. Of reageer onder het bericht van Jean op Facebook.