Een kleine maand geleden ging het scherm van RTV IJmond op zwart. Geen nieuwe uitzendingen meer, geen nieuwe reportages en inmiddels beperken de uitzendingen van de Heemskerkse omroep zich tot herhalingen. De oorzaak hiervan was een stevig conflict tussen het nieuwe bestuur van de van Stichting Lokale Omroep Heemskerk (SLOH) en zendercoƶrdinator Richard Kitzmann, met in zijn kielzog het team van maar liefst 41 vrijwilligers.

SLOH besloot om Richard Kitzmann de toegang tot de redactie te ontzeggen en hem te sommeren zijn eigen spullen mee te nemen, twijfelde het voltallige team van vrijwilligers dan ook geen moment en schaarde zich collectief achter Richard, waardoor de uitzendingen van RTV IJmond eindigden.

Sinds 2012 geeft Richard Kitzmann al leiding aan de televisietak van SLOH. Daarin voerde hij altijd een beleid op basis van twee belangrijke uitgangspunten: het maken van kwalitatief goede televisie-uitzendingen voor de inwoners van niet alleen Heemskerk maar van het hele ‘0251-gebied’, en het voorzien in werkplekken voor vrijwilligers, stagiaires, mensen in een re-integratieproces en ook mensen met ‘rugzakjes’. Daarnaast is Richard al jarenlang zeer actief met het leggen van verbindingen met andere regionale omroepen. In hoeverre deze ambitie heeft meegespeeld bij het ontstaan van het conflict van het nieuwe bestuur van SLOH is niet echt duidelijk. Was het de ‘dreiging’ van de steeds nauwere samenwerking met andere omroepen waar het bestuur moeite mee had? Of wilde men wellicht de kwaliteit van de uitzendingen naar een hoger plan tillen? In dat laatste geval moet het bestuur niet uit het oog verliezen dat ze bestaan bij de gratie van vrijwilligers.

Onmiddellijk nadat de redactie in het pand van SLOH was opgeheven heeft hij zich gestort op de zoektocht naar een nieuwe locatie en het zoeken naar een mogelijkheid om een eigen, volledig nieuwe omroepstichting op te zetten. En in beide opzetten is hij nu geslaagd. Voorlopig mogen de redactieleden van IJmond Nieuws, de nieuwe omroepstichting, hun werkzaamheden uitvoeren vanaf de locatie van OSU aan de Meldijk in Uitgeest. Wat de televisiefrequentie betreft: in de toekomst zal IJmond Nieuws ook gebruik gaan maken van de frequentie van OSU, omdat de omroep van Uitgeest zelf alleen radio maakt. Er zal echter nog wel een aantal maanden overheen gaan voordat dat allemaal is geregeld.

Bron: Heemskerk nieuws- Wim Meijer