Dinsdagavond 26 maart, tijdens de jaarvergadering van Brandweer Castricum, werd brandweerman Hans Huisman in het zonnetje gezet en kreeg een oorkonde voor 20 jaar in dienst bij de vrijwillige brandweer. Vier nieuwe brandweermannen hebben tijdens de vergadering de ambtseed afgelegd. Dit waren Tom Looman, Bram Stolk, Hielke Weda en Bas Hartog.

Ruim 20 jaar geleden, toen Hans in Alkmaar theorielessen volgde voor zijn vrachtwagenrijbewijs, ontmoette hij de Castricummers Arnold Res en Ruud Hoebe. Zij waren daar namens Brandweer Castricum voor het halen van hun groot rijbewijs, zodat ze op de brandweerauto konden rijden. Ze raakten in gesprek en vertelden dat er op dinsdagavond bij de brandweer geoefend werd en dat Hans maar eens moest komen kijken. “En toen ben ik dus besmet met het brandweervirus.”, vertelt Hans.

“Het meest bijgebleven zijn de branden in de Oosterbuurt in het begin en de ongelukken op het spoor.” Wat Hans ook nog goed bijstaat is een gezin dat frontaal op een tegenligger knalde. “Zij gingen nog even een ijsje halen voordat ze op vakantie zouden gaan.”

“De mooiste branden zijn nog altijd de brand van het timmerdorp en de kerstbomenverbranding die helaas is afgeschaft. Dit zijn branden waarbij geen persoonlijke bezittingen verloren gaan.

Na de reorganisatie vanuit de veiligheidsregio waarbij het materiaal en personeel gehalveerd werd, is de rust nu terug in het korps. De saamhorigheid, de gedachte ‘we gaan er samen voor’ en ‘we staan voor iedereen klaar’ is erg belangrijk, dat houdt mij bij het korps.”