Het Clusius College Castricum heeft sinds kort een bijzondere muur: de Talentenwand. Leerlingen die iets bijzonders kunnen of doen krijgen- als ze dat willen- een speciaal plekje aan de wand.

Initiatiefnemer van het Clusius Talent is docent Michel van Noort. Hij is jaren geleden al begonnen met het onder de aandacht brengen van leerlingen met een talent. Zijn motivatie: “Leerlingen op het VMBO kunnen veel meer dan wij zien! Wij zijn blij dat wij een plek voor hen hebben kunnen creëren. Op onze school zijn leerlingen die heel goed tekenen, muziek maken, sporten, entertainen, schrijven of iets anders.”, aldus Michel. “En met goed bedoel ik dan ook echt goed.”

Michel spoort de talenten niet alleen op. Hij doet dit samen met een team betrokken docenten. O.a. de docenten Mirjam Glorie en Jutta Kieven.

Jutta Kieven: “Hoe mooi is het om op de muur te laten zien waar jouw hart ligt, waar je goed in bent, waar je zelf trots op bent en waar wij met z’n allen bewondering voor hebben!”

Mirjam Glorie: “De meeste leerlingen met een talent, hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn zo bescheiden, staan liever niet zomaar in de spotlights! Daarom is die muur er, omdat ze het verdienen. Ze kunnen wat en dat mag gezien en gehoord worden.”

Wie zijn er –onder andere- op de muur te zien?

· De jongste cabaretier van Nederland: Maurits Hazeleger. Inmiddels aardig bekend in de regio. “Mensen met een talent zijn vaak geen personen die op de voorgrond willen treden,” aldus Maurits Hazeleger. “Ík treed bijvoorbeeld wel op, maar van nature ben ik rustig en treed juist niet op de voorgrond.”

· Of Nina Hessels uit de vierde klas en haar net uitgekomen fantasy-boek. Ze heeft zelfs een trouwe schare fans die haar op Instagram volgen. Nina vindt het fijn dat de foto van haar boek Demon Hunter in een lijst aan de muur hangt want zij is trots op haar boek en hoopt zo anderen te kunnen inspireren.

· Jason Prins uit de derde klas tekent dieren, ze lijken zo levensecht, dat je de leeuw die er hangt kunt horen brullen als het ware.

· En Roos van Vliet. Zij heeft een speciale blog: RED REBEL voor leerlingen die vinden dat zij tot een kwetsbare groep behoren, welke dan ook. Die hebben dankzij haar nu een podium