Het Ricciotti Ensemble duikt in de wereld van honderd jaar radio tijdens een optreden op zondag 5 mei in De Loet in Heiloo. Het bruisende symfonieorkest trakteert het publiek op een eeuw aan radiohits.

Met jazzzanger Henk Kraaijeveld brengt het Ricciotti Ensemble onder leiding van Coen Stuit nostalgisch repertoire van bijvoorbeeld Nat King Cole, The Ramblers en Herman van Veen. Daarnaast klinken klassieke meesterwerken van Beethoven, Rossini en Bizet en uiteraard passeren ook overbekende radiojingles de revue. Het energieke, onorthodoxe Ricciotti Ensemble bestaat uit 42 jonge musici en laat publiek op geheel eigen, unieke wijze kennismaken met de rijke klanken van het symfonieorkest. Het concert is gratis toegankelijk.

Tijdens het optreden brengt het Ricciotti ensemble de hoogtijdagen van de radio tot leven met muzikale pareltjes uit de oude doos. Denk aan werken die in de allereerste radiouitzending klonken, zoals Carmen van Bizet en Rossini’s Barbier van Sevilla. Of het eerste deel uit de Vijfde symfonie van Beethoven met zijn beroemde noodlotsmotief dat de geallieerden als morsecode gebruikten tijdens D-day in Normandië. Ook klinken de tophits van 1919 waaronder klassieke muziek van De Falla en Nielsen. Verder passeren radiotoppers uit latere jaren de revue, zoals Wie is Loesje van het immens populaire radio-orkest The Ramblers en Smile, oorspronkelijk van Charlie Chaplin en beroemd geworden door Nat King Cole. Het publiek kan genieten van de bekende programmatunes Chump Change (Langs de lijn) en Trumpet Cross en Tarantuella (Radio Tour de France). Van Jurriaan Andriessen klinkt Il Discorso della Corona, de ‘tune’ die tijdens Prinsjesdag klinkt wanneer de koning de Ridderzaal betreedt. Nieuw werk is er ook: speciaal voor deze tournee maakte componist Brendan Faegre een nieuwe compositie en schreef Henk Kraaijeveld het nummer Wake up the world.

Gastsolist Henk Kraaijeveld
Henk Kraaijeveld is de gastsolist van dit optreden. Hij is een veelzijdig jazzzanger en componist en won in 2013 zowel de publieks- als de juryprijs van het Nederlandse Jazz Vocalisten Concours. De jury prees zijn ontspannen uitstraling waarmee hij makkelijk contact legt met het publiek.

Een eeuw radio
Met Ricciotti’s Eeuwige Radiotoer viert het Ricciotti Ensemble het honderdjarig bestaan van de radio. Dit jaar is het een eeuw geleden dat de Friese radiopionier Hanso Idzerda vanuit zijn woning in Den Haag de allereerste muzikale radiouitzending ter wereld uitzond. Decennialang was de radio het centrale punt in de woonkamer waar voor velen nieuwe (klank)werelden werden gepresenteerd. Naast een maatschappelijke impact had radio ook veel invloed op de ontwikkeling van muziek. Die ontwikkeling is te horen in het gevarieerde repertoire van deze tournee, van klassiek tot jazz en pop.

Bijzondere locaties
De enthousiaste, jonge musici van het Ricciotti Ensemble betrekken het publiek actief bij de muziek; een optreden is nooit eenrichtingsverkeer. Het ensemble toert een week lang door Nederland en verzorgt optredens in onder meer sociale instellingen, verzorgingstehuizen, scholen, azc’s, musea, radiostudio’s en op onverwachte locaties.

Het gratis toegankelijke concert vindt plaats op zondag 5 mei van 10.30–11.30 uur in Zorggroep De Loet, De Loet 1 in Heiloo.