Sebas Groot (21) is de grote winnaar geworden van Project Rembrandt. Hij won zondagavond de finale van het NTR-programma.

Zijn tv docent/begeleider Jaap Godrie noemt hem een natuurtalent. Voor zijn deelname aan het programma had hij relatief weinig schilderervaring. In totaal liet Sebas 49 kandidaten achter zich. Uit handen van presentatrice Annechien Steenhuizen ontving Sebas een bokaal en zijn meesterstuk ‘een vallend boek’ komt tijdelijk in het Rijksmuseum in Amsterdam te hangen.

Het meesterstuk ‘een vallend boek’ vertelt het actuele en urgente onderwerp waar veel medestudenten en vrienden van Sebas mee kampen: een burn-out of depressie. Sebas: “Een onderwerp dat een soort taboe is. Ik ken een meisje dat zelfs suïcidaal is. Door erover te lezen en mensen te interviewen kwam ik erachter dat 1 op de 3 studenten hiermee kampt. Dat is 2,5 keer zoveel als een werkende Nederlander. Waar ik ook erg van schrik is dat de oudere generatie dan zegt: “Jullie generatie weet niet wat werken is.”

Sebas heeft al veel reacties op zijn meesterstuk gekregen. Het wordt door studenten gezien als herkenning en opluchting dat het verhaal wordt verteld. Sebas heeft het als een soort bemoedigend schilderij gemaakt. Ook heeft hij zichzelf in het schilderij geschilderd, zijn eigen verhaal. De uitleg houdt Sebas liever voor zichzelf maar heeft niet zozeer met een burn-out of depressie te maken. Hij heeft ongeveer 2 maanden aan het schilderij gewerkt en is zelfs niet meegegaan op vakantie met familie naar de sneeuw omdat hij bang was in tijdnood te komen.

Sebas is Jaap onwijs dankbaar en gaat binnenkort bij hem langs in zijn atelier. “We zullen zeker wel in contact blijven.” Verder heeft Sebas heel veel ideeën voor nieuw werk. “Schilderijen over het student zijn. Bijvoorbeeld de prestatiedruk die je als student ervaart of over het uitgaansleven.”

Tekst: Yvonne van Stiphout