Van woensdag 10 tot woensdag 17 april kreeg het Bonhoeffercollege bezoek van een groep leerlingen uit Krakau. De Poolse en Nederlandse leerlingen werden aan elkaar gekoppeld en hebben veel tijd met elkaar doorgebracht. Julia vertelt over haar ervaring.

“In het derde jaar heb ik de mogelijkheid gekregen om op uitwisseling te gaan. Ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten en hoe de dingen allemaal zouden gaan. We kregen als eerste de e-mailadressen en om het eerste bericht te sturen is best wel een beetje gek. Vooral het idee dat je die persoon nog niet kent, maar wel straks bij jou komt logeren. De gesprekken verliepen erg goed en je kreeg al een beetje een beeld van hoe die persoon is.

Bij ons was het zo dat de uitwisselingsstudenten uit Polen eerst naar Nederland kwamen. Om elkaar dan in het echt te zien is best wel een beetje gek. Ik moest ook heel erg wennen aan het Engels praten. De Poolse uitwisselingsstudenten konden erg goed Engels en waren erg vriendelijk. Wij mochten bij veel activiteiten mee en je bouwde echt een band met diegene op. Mijn broertje en zusjes vonden het ook erg leuk dat ze er was en probeerden zo goed als ze konden Engels te spreken. Op de familiedag (de vrije dag waarop je zelf mag verzinnen wat je gaat doen) zijn we naar Bergen, Volendam en de Zaanse schans geweest. Ze reageerde erg enthousiast en van alles wat ze zag wilde ze foto’s maken. Het was een erg leuke familiedag. Ze voelden voor ons echt als familie. Mijn broertje zei dat hij eindelijk zijn vierde zus had.

Maar dan komt het moeilijkste moment van de uitwisseling. Het afscheid nemen van elkaar. Na zo’n leuke week is dat erg moeilijk. Mijn broertje, zusje, uitwisselingsstudente en ik moesten allemaal huilen. Mijn vader en moeder hadden overlegd en we gaan waarschijnlijk volgend jaar naar Polen om haar weer op te zoeken. Ik heb de uitwisseling als heel erg leuk ervaren en adviseer om, als je de mogelijkheid hebt, er zeker aan mee te doen. Je houdt er alleen maar leuke herinneringen aan over en een goede vriend(in).”

Begin juni gaan de leerlingen van het Bonhoeffer College naar Krakau.

Bron en foto: www.Bonhoeffer.nl