Beste redactietijgers van de Uitkijkpost,

De afgelopen week werd in de Uitkijkpost aandacht besteed aan het 70-jarig huwelijksjubileum van Simon en Bep Lautenbach. Simon was hoofdonderwijzer in de jaren ’50 en ’60 op de christelijke lagere school Rehoboth aan de Holleweg. Een fijne school met vriendelijke en hulpvaardige leerkrachten die met eindeloos geduld mij voldoende bagage meegaven om me zelfstandig door het leven te slaan. Als oud-leerling herinner ik mij heel veel goede momenten, maar enkele hiervan wil ik u niet onthouden…

Eens vertelde meester Lautenbach het verhaal van een Friese kroegbaas die gewoon was om ‘s morgens als eerste een pilsje te tappen uit het vat, hetgeen uiteindelijk zijn dood betekende omdat het bier de hele nacht in de koperen leidingen had gestaan, waardoor koperoxyde zich keer op keer ophoopte in zijn lichaam. “Jongens en meisjes,” zei de meester, “laat eerst de kraan even stromen voordat je eruit gaat drinken.”

Dit doe ik dus 60 jaar later onbewust nog altijd. De extra lessen Franse taal die meester Lautenbach verzorgde na schooltijd, waren steengoed en veel is mij tot vandaag bijgebleven. Echter de grootste impact heeft toch wel zijn Bijbels onderwijs op mij gehad. Toen de meester vertelde dat een geloof als een mosterdzaadje kan uitgroeien tot groot geloof, vroeg ik aan mijn moeder hoe groot zo’n zaadje dan wel kon zijn. “Heel klein,” zei ze, waarna ik opgelucht ademhaalde. Inderdaad heb ik toen op jonge leeftijd mijn vertrouwen gesteld op Jezus die het kruis heeft verdragen en de schande heeft veracht, en die is gaan zitten aan de rechterzijde van de troon van God. Hem heb ik gevraagd mij te leiden zolang als ik leef en daar heb ik geen dag spijt van gehad. Ik ga een geweldige toekomst tegemoet aan Jezus’ hand.

Lief echtpaar Lautenbach, chapeaux bas en Gods zegen toegewenst van Dirk en Els.

Hartelijke groet, Dirk Best