De bekende ‘oranjepastor’ Paul Vlaar verrichtte op vrijdag 5 april de officiële opening van de historische bloembollentuin Hortus Bulborum in Limmen. Vlaar is verkondiger van Gods woord èn expert op het gebied van narcissen. Hij schonk zijn verzameling narcissen aan de Hortus.

Vlaar mag zich gerust expert noemen. Zijn bijnaam is niet voor niets ‘narcissenpastor’. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door de schoonheid van bloembollen en in het bijzonder de narcis. Hij was een jaar of twaalf toen hij begon met het verzamelen van historische narcissen. Vlaar vertelt: ‘Bij mijn oma en buren vond ik mooie exemplaren die ik hier in Opdam op het land van mijn vader plantte. Toen ik mijn rijbewijs had ging ik langs kwekers en dan kreeg ik altijd wel wat narcissenbollen mee. Van kweker Van der Veek kreeg ik zelfs zo’n 70 soorten tegelijk. In die jaren heb ik de bijnaam ‘narcissenpastor’ gekregen. Dat zeggen ze hier op het dorp nog wel eens tegen me.’ Hij kan er hard om lachen.

Vlaar bouwde zijn collectie uit tot wel 300 verschillende historische varianten. Onder de narcissen zit zijn ‘eigen’ Sint Victor, vernoemd naar zijn parochie. ‘Het leek mij leuk om een narcis met die naam te hebben. Kweker Jan Pennings had een nieuwe soort ontwikkeld, zonder naam. Het vastleggen van een naam en het exclusieve recht om die narcis met die specifieke kenmerken te mogen kweken is niet simpel. Maar samen hebben we het voor elkaar gekregen. In 2008 is de Sint Victor in de Keukenhof officieel gepresenteerd.’

Anne Klijnstra van NH Nieuws maakte onderstaande videoreportage:

Het lukte de ‘narcissenpastor’ ook om een mandje met zijn narcissen aan Paus Benedictus te geven. ‘Zit ik op de eerste rij naast zo’n dikke Duitse pastor die aan de paus het shirt van zijn plaatselijke voetbalclub aanbiedt! Het was een hele bijzondere ervaring, en als je maar lekker doorpraat dan kan je wel een paar minuten met de paus praten.’

Als ‘oranjepastor’ kreeg Vlaar nationale bekendheid. Zijn ‘oranjemis’ met oranje slingers en een oranje kazuifel tijdens het WK voetbal vond het bisdom niet passend bij de eucharistieviering. Hij werd in 2010 geschorst, verbleef enige tijd in de Abdij van Egmond en was vlootaalmoezenier in Aruba. Inmiddels verzorgt hij weer kerkdiensten en pastoraal werk. Het onderhouden van zijn narcissentuin schoot er de laatste jaren bij in. ‘Mijn vader heeft er veel werk aan gehad. Maar hij is al over de tachtig en het is zwaar werk. Bij de voetbalvelden vol bloembollen – vele miljoenen – zetten ze tegenwoordig machines in. Bij onze tuin kan het niet. Het blijft op je knietjes bollen in de grond stoppen, gebukt ‘koppen’ en op je knietjes weer rooien. En dan ook nog keurig alle soorten apart houden. Wij hebben ze daarom geschonken aan de hortus. Ze zijn in goede handen. Bij de hortus zijn ze er blij mee. Ik heb me laten vertellen dat hun eigen collectie van matige kwaliteit is en dat er onder mijn 300 soorten ruim 150 exemplaren zitten die zij niet hebben. Ik was benieuwd hoe ze erbij staan. Ik vond het leuk en een eer om de opening te doen’. Breed lachend: ‘Nee, ik kom als liefhebber en niet als pastor. Dus geen ‘in naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest en wijwater. Laten we maar een glaasje champagne drinken.’

Door: Berend Izaks

Kijk voor meer informatie op: www.hortus-bulborum.nl.
Lees ook: Hortus Bulborum gaat weer open op 6 april.

Op de foto: Paul Vlaar bij Paus Benedictus.