Onder leiding van Pieter-Jan Olthof voert Koorvereniging Bergen samen met het Begeleidingsorkest voor Noord-Holland de Matthäus Passion van J.S. Bach uit. Dat gebeurt vrijdag 12 april in de Petrus en Pauluskerk. In dit jubileumjaar zingen ruim veertig leerlingen van Bergense en Alkmaarse basisscholen mee.

De Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach (1685-1750) wordt gerekend tot de hoogtepunten van de Europese cultuur. Voor velen, ook voor mensen die geen speciale band met een kerkgenootschap hebben, is het beluisteren van de Matthäus Passion, qua bezetting en lengte het grootste werk van Bach, een religieuze gebeurtenis. Bij de beroemde heruitvoering in 1829, onder leiding van de toen twintigjarige Felix Mendelssohn, werd aangenomen dat de Matthäus Passion in 1729 voor het eerst is uitgevoerd. Sinds 1975 is die gedachte na vele onderzoeken passé. Bach heeft het werk voor het eerst op Goede Vrijdag 11 april 1727 uitgevoerd en herhaald in 1729.

In het openingskoor van de Matthäus Passion is het kinderkoor van wezenlijk belang. Zij hebben daar hun eigen partij en zijn zeer goed te horen. Zodra de leerlingen beginnen met zingen, is het engelachtige geluid van hun hoge stemmen goed hoorbaar. Verder voeren zij in dit oratoriumwerk de boventoon in twee koralen en het slotkoor van het eerste deel.

Het concert wordt uitgevoerd met medewerking van de gerenommeerde solisten Jan van Elsacker (evangelist), Hans de Vries (Christuspartij), Lauren Armishaw (sopraan), Lien Haegeman (alt), Stephan Adriaens (tenor) en Pieter Hendriks (bas). Tevens leveren organist Wim Voogd en Ralph Rousseau op viola da gamba een belangrijke bijdrage.

Het concert in de Petrus en Pauluskerk aan de Dorpsstraat 20 in Bergen begint om 19.30 uur en de entree bedraagt € 27,50. Kaarten zijn beschikbaar bij Boekhandel Thomas en de Eerste Bergensche Boekhandel in Bergen en bij Bruna in Schoorl. In Alkmaar zijn kaarten verkrijgbaar bij Boekhandel Feijn en Muziekhandel Spanjaard. Bestellen kan ook via www.koorverenigingbergen.nl.