Bergen bruist weer op Koningsdag op 27 april. Tussen 09.00 en 19.00 uur, heeft het bestuur van Oranjevereniging Bergen weer een interessant programma samengesteld, voor jong en oud.

”Ieder jaar is Koningsdag weer een echt Oranjedorpsfeest. Ik ben blij met onze mensen die weer veel werk hebben verzet om dit feest voor iedereen te laten slagen. Ieder jaar is het weer een hele prestatie,” zegt Jelle de Boer, voorzitter van Oranjevereniging Bergen.

Natuurlijk is het slagen van Koningsdag grotendeels afhankelijk van het weer. Bij mooi weer komen er duizenden mensen op het feest af. Niet alleen uit Bergen zelf, maar ook uit de naast gelegen dorpen en zelfs uit Alkmaar. Vooral voor de jeugd is er op Koningsdag van alles te doen. Optredens van Circusschool Tefredo, Poppenkast Pluim en nieuw is de komst van een heuse verfspatmachine. ”Maar ook de Bello het treintje, de zweefmolen, de rommelmarkt, de kunstmarkt en de Kop van Jut ontbreken niet en ook leden van de Scouting komen met een speciaal steltenvangspel en rondjes rijden op de oude brandweer auto van de vrijwillige brandweer van Bergen.” Voor de rommelmarkt gelden strenge regels: commerciële activiteiten zijn beslist niet welkom op Koningsdag.

Vrijwilligers

”Zonder een heel leger van vrijwilligers, de steun van de horeca en sponsors, kunnen we dit feest niet organiseren. Als Oranjevereniging moeten we de kosten van Koningsdag, zo’n 25.000 duizend euro, zonder steun van de gemeente, zelf bij elkaar sprokkelen. Naast de sponsoring van de horeca, is de steun van de ruim 1200 leden van de Oranjevereniging Bergen heel belangrijk. Nieuwe leden kunnen zich aanmelden. Op Koningsdag bij de Oranjekraam of het hele jaar op de site: www.oranjeverenigingbergen.nl. De kosten bedragen slechts tien euro per jaar. Jelle de Boer: ”De Oranjevereniging Bergen is opgericht in 1937 en verzorgt al 82 jaar de festiviteiten op Koningsdag. Wij willen graag een actieve vereniging blijven en zijn altijd op zoek naar nieuwe leden en sponsors. Voor sponsors die graag hun steentje willen bijdragen hebben wij ‘De Kroonclub Van Oranje’. De leden van De Kroonclub leggen wij op Koningsdag flink in de watten.”

Muziek

Koningsdag zonder muziek is geen Oranje feest. Op het podium bij de Ruïnekerk speelt Its Only Rock & Roll , verder in het dorp het Haarlems straatorkest Da Capo, dansgroep Gaida. Op het podium bij Loetje komen verschillende groepen in actie: Hypnotic 5, Diversion, The Elements en Down on the Corna. Op het podium bij Fabels Hotspot en Fandango en tenslotte op het podium The Bourbon Room/Julie’s, Lamoraal en Fabels, Bass Line en Sim Only and 3G’S. ”Binnenkort verschijnt er in Bergen weer een fraaie Oranjekrant, waarbij onder anderen alle tijden vermeld staan van de muzikale optredens of kijk op de site www.oranjeverenigingbergen.nl

Koningsrit

Ook dit jaar is er weer een Koningsrit van oldtimers. ”Al jarenlang onder supervisie van Richard en Agnes Dekker. Maar helaas dit jaar voor het laatst. Wij als bestuur zijn Richard en Agnes heel dankbaar was ze jarenlang voor Bergen hebben betekent.” De dagopening van de Koningsrit is in Bergen aan Zee bij het borstbeeld van M.A.D. van Reen-Volter, waar burgemeester Hetty Hafkamp een toespraak zal houden. Na een kopje koffie bij Hotel Meyer gaat het hele gezelschap richting Bergen waar de deelnemende oldtimers zich rond de Ruïnekerk opstellen. Daarna volgt een rondrit door de omgeving. Tussen 13.00 en 13.40 uur komen de oldtimer weer terug in Bergen waar de chauffeurs hun auto voor de Pilaren en rondom de Ruïnekerk opstellen en waar autoliefhebbers vragen kunnen stellen aan de trotse eigenaars van de oldtimers.