Heel voetbalminnend Nederland leeft momenteel hartstochtelijk mee met de internationale prestaties van Ajax, maar in ons eigen dorp staat ook FC Uitgeest Vrouwen 1 op het punt om een prachtig seizoen te gaan verzilveren. Niet alleen het kampioenschap in de 4e Klasse C kan op zondag 28 april binnengehaald worden, maar de ploeg van trainer Frits Walsmit staat door een klinkende 5-0 zege op Buitenveldert ook nog eens in de halve finale van de districtsbeker.

Door: Ronald Arends

Donderdagavond kwamen de Amsterdamse vrouwen naar Uitgeest om de geel-groene brigade af te stoppen, maar de ploeg kon het goede voorbeeld van hun mannelijke collega’s uit de hoofdstad geen moment volgen. Drie kwartier voor de aftrap was de volledige selectie al aan de warming-up op het A-veld begonnen, maar FC Uitgeest liet vanaf het eerste fluitsignaal zien dat er niks te halen viel op ons sportpark.

Een lange trap van invalkeepster Floor Ursem stond na twintig minuten aan de basis van de 1-0 van Sanne Kaandorp. De linksbuiten gaf eerst handig haar tegenstander een duw, waardoor ze met voorsprong achter de stuiterende bal aan kon en feilloos afrondde. Vijf minuten later beleefde Sophie Walsmit haar ‘moment of fame’ door de 2-0 binnen te knallen. De diepgestuurde Lotte Smit behield uitstekend het overzicht en trok de bal terug op Sophie, die haar eerste goal van het seizoen maakte.

Buitenveldert probeerde wel tot aanvallen te komen, maar deze werden keer op keer in de kiem gesmoord. Linksback Roos Vrouwe won tot frustratie van haar tegenstander(s) alle duels, terwijl het centrale duo Kelly Selvius-Floor Glorie geen millimeter ruimte weggaf. Met felle kopduels en vlijmscherpe tackles zetten de verdedigsters de toon voor een ijzersterke wedstrijd van FC Uitgeest.

Direct na rust maakte Bo Smit na een knappe individuele actie de 3-0 en daarmee was het ticket voor de halve finale definitief binnen. Lotte toonde na haar assist in de eerste helft ook haar ‘torinstinct’ door twee keer een één-op-één situatie met de keepster uiterst koel af te ronden. De eerste keer gelanceerd door Bo en de tweede keer door Anouk Vrouwe, die haar prima wedstrijd bekroonde met een assist nadat ze de bal eerst zelf op het middenveld had veroverd.

Zo werken de vrouwen van FC Uitgeest 1 toe naar een prachtig slot van het seizoen. De spirit, power en klasse die de ploeg tegen Buitenveldert toonde, komen precies op tijd voor de kampioenswedstrijd (zondag 28 april om 11.00 uur bij Spaarnwoude) en de halve finale van de beker tegen Zeemacht, die op woensdag 1 of donderdag 2 mei in Uitgeest wordt gespeeld.

De speelsters en staf zijn gretig en klaar om de komende weken de prijzen binnen te slepen. Daarbij hopen ze op veel support van familie, vriend(inn)en en andere belangstellenden. Komt allen!

Woman of the Match: Bo Smit

,,Bo, dit was misschien wel de beste wedstrijd die je ooit hebt gespeeld.” Trainer Frits Walsmit had na de 5-0 overwinning op Buitenveldert lovende woorden over voor zijn spits, die in de slotfase een heuse applauswissel kreeg. En terecht, want met zowel haar knappe doelpunt, assist bij de 4-0 als via haar verdedigende werk op het middenveld stak Bo in grootse vorm tegen de Amsterdamse vrouwen.