Op 13 mei vindt in Castricum aan Zee een pop-up-etappe van de Expeditie Juttersgeluk plaats. Dit is het vijfde jaar dat mensen die om wat voor een reden geen betaald werk (meer) kunnen doen de Nederlandse kust schoonmaken.

De hele zomer zullen etappes van de Expeditie Juttersgeluk opduiken: steeds in een andere kustplaats. In strandpaviljoen Zeezicht zal wethouder Paul Slettenhaar de deelnemers welkom heten.

Bijzondere jutters maken het Noordzeestrand schoon

Expeditie Juttersgeluk is speciaal voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vrijwilligers met een licht verstandelijke of psychische beperking of mensen die langdurig thuis zitten zonder werk gaan tijdens de expeditie op zoek naar de mooie en minder mooie dingen op het strand.

Door zelf het strand schoon te maken, komt het probleem van de plastic soep onder de aandacht bij álle groepen in onze samenleving. Stichting Juttersgeluk biedt hiermee in samenwerking met KIMO Nederland en België en de gemeente Castricum een laagdrempelige manier om maatschappelijk actief te zijn.

Programma

Elke etappe verloopt volgens een vast programma: de wethouder ontvangt de deelnemers met een persoonlijk welkomstwoord en Paviljoen Zeezicht biedt de deelnemers koffie en appeltaart aan.

Er volgt uitleg over hoe je afval op het strand herkent en hoe je het veilig opraapt. Daarna start de etappe: een ware ontdekkingstocht. Het afval wordt door de jutters meegenomen, zodat er een schoon strand achterblijft.

Pop-up etappes

De verantwoordelijkheid voor de zorg van kwetsbare mensen ligt sinds 2015 bij de gemeenten. De gemeente kan het echter niet alleen. In de afgelopen vijf jaar zijn er tijdens de Expeditie Juttersgeluk samenwerkingsverbanden ontstaan tussen gemeente, zorginstanties, ondernemers, opleidingen en lokale jutgroepen.

Elke kustplaats heeft haar eigen karakter en kiezen dit jaar voor een eigen datum en plaats om een pop-up-etappe van de Expeditie Juttersgeluk te organiseren.