UITGEEST – De programmamakers van het klusprogramma Eigen Huis en Tuin zijn neergestreken in de Burgemeester van Lithstraat in Uitgeest. In twee weken zullen de klussers de tuin van het jonge stel uit Uitgeest omtoveren in een plaatje. “Het eindresultaat wordt voor de bewoners tot op het laatste moment geheimgehouden, wij gaan voor het woweffect,” aldus Sophie van de productie.

Door: Margreeth Anema

Als er een ruimte in het huis wordt aangepakt, zoals bijvoorbeeld de badkamer, dan wordt aan de bewoners meestal geadviseerd tijdelijk elders te verblijven. Omdat het in dit geval om de achtertuin gaat konden zij gewoon thuisblijven. “Maar we plakken dan wel het achterraam af,” vertelt Sophie. Iedereen kan zich vast de dame uit Roosendaal herinneren die in 2015 in het tv-programma ‘Help Mijn Man is Klusser’ ontzettend ontevreden was na een make-over van haar keuken. Haar klaagzang over het te kleine aanrechtblad en de stopcontacten die ze moest missen na het zien van het eindresultaat ging viral.

Deelnemers van het programma Eigen Huis en Tuin zijn gelukkig nooit ontevreden. Tijdens een intakegesprek worden de wensen van de deelnemers in kaart gebracht en mogen zij ook aangeven wat zij absoluut niet willen. De ontwerper maakt een volledig ontwerp op basis van een moodboard en de wensen van de bewoners, daarna gaat de crew aan de slag. “We maken natuurlijk geen ultramoderne tuin als de deelnemers hier niet van houden,” vertelt Sophie. Er dient wel een eigen bijdrage te worden overgemaakt voor bijvoorbeeld de materialen, maar als de deelnemers de make-over zelf zouden moeten doen zijn ze drie keer zoveel geld kwijt. Het programma heeft daarbij veel sponsoren en een groot netwerk. Al met al kun je jezelf dus gelukkig prijzen als je wordt uitgekozen om te mogen deelnemen aan het programma.

We gaan altijd door, linksom of rechtsom

“Soms is het wel even aanpoten, het is altijd een verrassing wat je tegenkomt onder de grond: er kunnen bijvoorbeeld kabels of leidingen liggen waar je van tevoren niets van weet,” vertelt Tom. Ook het Nederlandse weer is weleens een uitdaging tijdens de opnames voor het programma. “Als de vorst intreedt dan moeten we toch door, linksom of rechtsom. Vaak gaan we dan met kachels in de weer of moeten we stukken tuin ‘s nachts afdekken,” aldus de knappe hovenier. Tom werkt nu vier jaar voor Eigen Huis en Tuin: “Het is nooit mijn ambitie geweest om iets voor televisie te doen, maar toen RTL mij benaderde voor het programma voelde dat meteen goed. Toen bleek dat ik dit programma met mijn eigen bedrijf kan combineren gaf dat de doorslag. Ik hoop mijn ervaring op het gebied van tuinieren en mijn kennis over – en liefde voor – tulpen op een leuke manier met de kijker te delen.”

Ondertussen wordt er keihard doorgewerkt in de achtertuin aan de Burgemeester van Lithstraat. “Camera, roll, action, allemaal even stil!” roept de regisseur te pas en te onpas. De buurman komt ook even kijken, ondanks de drukte wordt hij vriendelijk onthaald en te woord gestaan door Tom en Sophie. “Mijn hek gaat eruit hoorde ik net,” vraagt de buurman, maar dat blijkt niet zo te zijn en de buurman vervolgt gerustgesteld zijn weg. Omdat er twee intakegesprekken hebben plaatsgevonden op de Burgemeester van Lithstraat en er ook veel omgevingsshots worden gemaakt heeft de crew het een en ander van Uitgeest kunnen bewonderen. “We vinden het hier gezellig dorps, en de inwoners zijn heel vriendelijk,” vertelt Sophie die zelf in Amsterdam woont. De crew maakt lange dagen, om 07.45 uur wordt er gestart en ze zijn vaak pas om 19.00 uur klaar. De hoveniers die vandaag aan het werk zijn komen uit Sint-Michielsgestel, een plaatsje onder Den Bosch. Het zal dus nog wel even duren voordat ze thuis zijn.

De uitzending is te zien op 18 en 25 mei op RTL4.