Na een korte winterperiode was het zaterdag 6 april dan eindelijk zover. Om klokslag 12.00 uur ging de eerste groep melkkoeien bij Boerderij Ter Coulster weer naar buiten.

Vorig jaar werden de koeien in de stromende regen naar buiten gelaten door minister Carola Schouten. Zaterdag miezerde het en het door het KNMI beloofde heerlijk aprilzonnetje liet zich niet zien. Maar ondanks het mindere weer gingen de ‘dames’ dansend en springend de wei in. Om de juiste kandidaat te vinden om voor de koeien de deur te openen was een kleine wedstrijd uitgeschreven. Vele mensen waagden een gokje. Sandra van Bronkhorst-Bakker uit Heiloo was de gelukkige. Met haar antwoord van 523 dieren die vrijdagavond aanwezig waren op Boerderij Ter Coulster, kwam zij het dichtst bij het werkelijke aantal. Het totale aantal dat geteld is op vrijdagavond was 568 dieren. Dit getal bestond uit: 180 melkkoeien, 83 stuks jongvee, 130 kippen, 38 schapen, 60 lammetjes, 2 honden, 5 katten, 40 gevonden weidevogelnesten, 5 opgegeten door predatie dus 35 paartjes x 2 = 70 weidevogels.

De vele aanwezige toeschouwers genoten weer van het spektakel. En de koeien? Die trokken zich weinig aan van de toeschouwers en gingen na de eerste bokkensprongen rustig staan grazen.

Tekst: Yvonne van Stiphout