Het weekend van 13 en 14 april stond in het teken van Duurzaamheid. Op zaterdag was in Winkelcentrum ‘t Loo de dag van de circulaire economie. Op zondag was bij Van der Steen Autoverkoop de Expo Energie. Beiden dagen werden goed bezocht door inwoners van Heiloo en ver daarbuiten.

Zaterdag opende wethouder Rob Opdam de dag van de circulaire economie. Tijdens de opening kreeg de wethouder het Loobroodje aangeboden. Met smaak at de wethouder zijn broodje paling op.

Geïnteresseerden konden zich, bij de verschillende kraampjes, laten voorlichten op het gebied van duurzaamheid. Van warmtepomp tot zonnepanelen en van afval tot hergebruik van leer. Ook was er voorlichting over de bijen en de weidevogels in Heiloo. Over de aanleg van andere beplanting om zo bijvoorbeeld de bijen weer terug te halen. Maar ook was er informatie over het scheiden van afval.

Enquête

Maar er was niet alleen voorlichting. Ook konden geïnteresseerden een enquête betreffende geluidsoverlast invullen. Niet alleen de overlast van de vliegtuigen, maar ook de overlast van consumentenvuurwerk en de A9 werden in deze enquête meegenomen. Dat veel mensen last hebben van de overvliegende vliegtuigen was al langer bekend maar dat het ook het humeur aantast van de mensen die de enquête invulden, was een eye-opener. De geluidshinder van de snelweg A9, daar ondervinden relatief weinig mensen hinder van, daarentegen zijn de ondervraagden wel bang voor het milieu en de luchtvervuiling die de snelweg met zich meebrengt.

De overlast van het consumentenvuurwerk op 31 december, bij de laatste raadsvergadering werd nog een motie ingediend om tot een algeheel verbod te komen, vinden de ondervraagden niet zo’n groot probleem. Het afsteken op andere dagen dan de oudejaarsnacht stoort wel heel veel ondervraagden. Bij de toelichting zeggen veel ouders met kleine kinderen dat de kinderen erg schrikken. Vooral in het Stationscentrum, tussen de flats is het niet om aan te horen. Ook ouderen die de oorlog hebben meegemaakt klagen over het feit dat er buiten de uren waarin afgestoken mag worden toch vuurwerk wordt afgestoken. Een mevrouw van 82 geeft aan dat het haar, maar ook leeftijdsgenoten aan de oorlog doet denken. Vuurwerk dat zo’n hard geluid veroorzaakt dat het aan een bombardement doet denken. Met oud en nieuw kan zij zich op het afsteken van vuurwerk instellen. Daarbuiten heeft zij het erg moeilijk met het feit dat het gehele jaar vuurwerk wordt afgestoken. Ook kiest een meerderheid om op 31 december het vuurwerk op een aangewezen plaats af te steken.

Jeugd

Zaterdag was ook aan de jeugd gedacht. Buiten was een springkussen en ‘s middags konden kinderen meedoen aan een workshop tasjes maken. Van gerecycled leer konden de kinderen samen met Alida Langedijk een mooi tasje maken.

Van der Steen Autoverkoop

Op zondag was het de beurt aan Van der Steen Autoverkoop. Buiten stonden elektrische fietsen waar een proefrit mee kon worden gemaakt en binnen was er allerlei informatie te verkrijgen op het gebied van duurzaamheid. Tevens kon er een proefrit gemaakt worden in verschillende EV-modellen.

Tekst: Yvonne van Stiphout