Zaterdagmiddag 30 maart vond in het Historisch Museum de opening plaats van de nieuwe tentoonstelling over De Die. Vele genodigden, waaronder gemeenteraadsleden en leden van de Heilooër Amateurfotografenvereniging (HAF), werden tijdens de opening meegenomen naar de geschiedenis van dit veenriviertje.

Het veenriviertje, De Die, vormt de kern van een cultuurhistorisch erfgoed en prachtig natuurgebied. Een gebied dat bij weinig mensen bekend is. Daarom heeft de Historische Vereniging Heiloo gemeend aan dit bijzondere gebied een tentoonstelling te wijden. Het gebied wordt door een tweetal instanties beheerd. Het Noord-Holland Landschap beheert het gebied achter het Ter Coulster en de rest van het gebied valt onder het beheer van Natuurmonumenten. Tijdens de opening liet voorzitter van de Historische Vereniging Heiloo, Jaap de Graaf, aan de hand van een diapresentatie de historie van dit unieke gebied zien. De tentoonstelling werd officieel geopend door het tonen van een film van Walter van Schagen. Deze film, gemaakt vanuit de lucht, laat het gebied zien vanaf de Limmertocht tot aan de Heilooër Tolweg.

De nieuwe tentoonstelling neemt de bezoekers aan de hand van oude kaarten van het gebied en maar liefst 42 foto’s mee door het gebied. Alle 42 foto’s zijn gemaakt door leden van de HAF. Daarnaast kunnen bezoekers van de tentoonstelling in de filmzaal van het Historisch Museum kijken naar een diapresentatie en de film van Walter van Schagen.

De tentoonstelling is te bezichtigen op zondagen van 14.00-17.00 uur, op dinsdagavond van 19.00-21.00 uur en zaterdags van 14.00-17.00 uur.

Tekst: Yvonne van Stiphout