De dag begint om 07.30 uur, er wordt gereden met drie medewerkers per vrachtwagen, per shift wordt afgesproken wie welke taak heeft. “Je mag namelijk maar een aantal bakken per dag doen.”

Door: Margreeth Anema

“In het nieuwe afvalbeleidsplan gaan we met zijladers werken in plaats van achterladers. Zijladers zijn te bedienen vanuit de vrachtwagen. Dat is minder arbeidsintensief,” vertelt Dolf. Ik heb geen voorstelling van de arbeidsintensiviteit totdat we op pad gaan. Sommige bakken zijn loodzwaar en dan is het lastig om ze handmatig aan de grijper te hangen. Het is gft-dag en veel bakken bevatten behalve groente-, fruit- en tuinafval ook stof, zaagsel of andere substanties die gelijk op je longen slaan. Ik snap de behoefte aan zijladers al na slechts anderhalf uur werk.

Iedereen is blij als zijn troep wordt weggehaald
De mannen hebben een rap tempo en zijn moeilijk bij te houden. We starten op de Populierenlaan en daarna gaan we richting de woonboten. Tijdens de tussenstukjes staan we op de treeplanken achterop de vrachtwagen. Het lijkt wel een achtbaan denk ik bij mezelf, met mijn haren in de wind. Ik snap nu ook dat Dolf al vuilnisman wilde worden toen hij klein was: het werken in de buitenlucht voelt als ultieme vrijheid. Inmiddels werkt Dolf al 20 jaar bij de gemeente. “Er komen veel collega’s uit de transportsector. Zij willen graag de vrachtauto besturen; er moeten vaak ingewikkelde manoeuvres gemaakt worden op de krappe pleintjes, zoals bijvoorbeeld bij de Achterloet, en dat vinden zij prachtig. Ik werk liever gewoon achter de wagen,” vertelt hij. Ik kan het me voorstellen: voorbijgangers groeten je, bewoners wachten je op om even een praatje te maken en in de zomer word je weleens getrakteerd op een ijsje. Er zijn ook weleens ongeduldige bestuurders die even moeten wachten achter de vrachtauto. “We krijgen cursussen hoe we met agressie om moeten gaan, maar ik heb gelukkig nog nooit iets ernstigs meegemaakt,” vertelt Vincent. Het is juist een dankbaar beroep: iedereen wordt blij als er troep weg wordt gehaald. Daar zijn de mannen het volledig over eens.

Vincent was vroeger buschauffeur. Toen hij een gezin kreeg wilde hij graag een regelmatiger leven. Een kennis deed dit werk al en tipte hem. Lekker buiten en lekker met je handen werken, dat zag Vincent wel zitten en hij werkte zich op tot voorman. Sinds jaar en dag scheidt hij thuis zijn afval: “Ik weet dat thuis afval scheiden veel efficiënter is dan afvalscheiding achteraf: papier en gft is achteraf niet meer te scheiden en wat betreft plastic zorgt thuisscheiding voor een betere kwaliteit grondstoffen.” Afval bestaat niet, meldde Vincent eerder en als we bij Sortiva arriveren om het gft-afval te storten wordt dit al snel duidelijk. Met de hoge bergen hout die er liggen wordt bijvoorbeeld via de biocentrale elektriciteit opgewekt. De plaatselijke én landelijke doelstelling is om in 2025 maximaal 30 kilo restafval per inwoner te hebben. Uitgeest is goed op weg.

Afval scheiden makkelijker maken
Het afvalbeleid in Uitgeest gaat veranderen. Op 2 april is het voorstel van het college besproken in de raad. Speerpunten zijn: een extra bak voor pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken), een variabel tarief voor restafval en betere voorzieningen voor onder meer gft en textiel. Met deze maatregelen moet veel meer afval kunnen worden gescheiden door de inwoners.

Wethouder Jelle Brouwer: “We maken het afval scheiden gemakkelijker en we willen het aanbieden van veel restafval ontmoedigen. Maar we houden wel rekening met bijzondere omstandigheden.” De wijken waar ruimtegebrek een rol speelt krijgen bijvoorbeeld ondergrondse containers in plaats van een extra pmd-container. Naar verwachting gaan de veranderingen van de pmd-inzameling eind dit jaar in. Tegelijk verandert de afvalkalender: voor zowel pmd als restafval is de inzameling eens in de drie weken in plaats van eens in de twee weken zoals nu het geval is. De variabele afvaltarieven gaan in 2021 in.

“Uiteraard zorgen we voor een uitgebreide campagne zodat iedereen goed op de hoogte is van de veranderingen. Het afval scheiden moet een normale zaak worden en we willen zoveel mogelijk belemmeringen wegnemen. Goede informatie over wat, waar en wanneer is dan een voorwaarde,” aldus wethouder Jelle Brouwer.