Speciaal voor raadsleden, college en ambtenaren van de gemeente Castricum, had bewoners-energiecoöperatie CALorie onlangs een duurzame excursie in petto.

Wethouder en ambtenaar Duurzaamheid en Klimaat en maar liefst acht van de elf politieke partijen in de Raad waren vertegenwoordigd. Geheel in stijl werden de deelnemers opgehaald in de elektrische deelauto’s van CALorie.

Tijdens de rit naar de eerste bestemming – windmolen Boekel – werd al levendig gediscussieerd. Over de mate van duurzaamheid van een elektrische auto bijvoorbeeld, en over de noodzaak voor meer duurzame opwek. Voor de windmolen Boekel op de Boekelermeer was het duidelijk prima dat het zo straf waaide, voor de deelnemers was het fris. Wel mooi om die wieken te zien zwiepen. “Het geluid van de wieken valt eigenlijk wel mee”, merkte een raadslid op, boven het lawaai van de wind zelf uit. Toen de eerste groep de turbine in klom zette de medewerker van HVC de windmolen uit. Dat moest wel omdat hij anders in de turbine niet te verstaan zou zijn. Dat was duidelijk heel jammer geweest, want menig raadslid gebruikte eenmaal weer buiten de kwalificatie ‘indrukwekkend’. Windmolen Boekel is door energiecoöperaties in de BUCH-gemeenten plus Alkmaar voor 37% overgekocht; inmiddels zijn alle vruchten van deze aandelen in handen van honderden bewoners in deze gemeenten. De windmolen wekt in een uur tijd ongeveer de hoeveelheid elektriciteit op die een klein huishouden in een jaar nodig heeft.

Toen iedereen uitleg had gehad en was uitgewaaid, ging de molen weer volop aan en zetten de deelauto’s zoemend koers naar Heemskerk. Orchideeën-kweker Floricultura is daar op een iconische manier van het gas af gegaan. Nadat iedereen nog een baby-plantje mocht uitzoeken, ging de karavaan terug naar Castricum, naar het duurzame ‘nul-op-de-meter’ huis van CALorie-lid Guus Wattel. Het was behaaglijk warm binnen en Guus had lekkere drankjes en hapjes klaarstaan, wat meteen zonneklaar maakte dat een gasloze jaren dertig-woning bijzonder comfortabel kan zijn. De setting bleek perfect geschikt om nog eens langs onderwerpen te gaan als de noodzaak van isolatie, de kracht van zonnepanelen en het wonder van de warmtepomp (die overigens wel goed gekozen en ingeregeld dient te worden). Goedgeluimd en naar eigen zeggen ‘een stuk wijzer’ gingen deelnemers weer richting gemeentehuis, lux in de ‘elektrische CALorie-taxi’ of wandelend in het zonnetje.