Op zaterdag 13 en zondag 14 april organiseert Nederland Zoemt voor de tweede keer de Nationale Bijentelling. Zij vragen heel Nederland om bijen te tellen in eigen tuin, het park of op het schoolplein.

“Als we meer weten over bijen, kunnen we de bij beter helpen”, laten zij weten op hun website. “En dat is hard nodig, want van de 358 soorten wilde bijen in Nederland zijn er 188 bedreigd. Ook voor ons heeft dit grote gevolgen, want 80% van de eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving. Daarom komen we in actie en organiseren we een jaarlijkse Nationale Bijentelling.” Denk jij bij ‘bij’ aan een vriendelijk geel-zwart insect? Dan weet je vast niet dat er in Nederland bijna 360 soorten wilde bijen voorkomen. Nederland Zoemt wil graag weten waar ze wonen en met hoeveel ze zijn zodat ze ze beter kunnen helpen.

Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet:
1. Tel op 13 of 14 april een halfuur de bijen in jouw tuin of op je balkon. Doe dit op een zonnig – of in ieder geval droog – moment.
2. Loop rustig één rondje door je tuin heen en noteer alle soorten en aantallen die je ziet. Download het Telformulier voor een overzicht van de bijensoorten.
3. Uitgeteld? Voer jouw resultaten vanaf 13 april in op deze pagina via de knop bovenaan de pagina.

In april en mei zijn er 20 soorten wilde bijen die je in je tuin kunt vinden. De meesten zullen onbekend zijn, dus is het handig om te weten welke soorten er in jouw achtertuin kunnen voorkomen. Wil je meer weten over deze soorten? Download dan het bijengidsje.

Kijk voor meer informatie, aanmelden, het telformulier, het bijengidsje en invoer telresultaten op nederlandzoemt.nl

Bekijk ook onderstaande instructievideo van Nederland Zoemt: