Bijen en andere bestuivers, zoals hommels en vlinders, zijn klein, maar spelen een hoofdrol in de natuur. De wilde bij is samen met andere insecten nodig voor de bestuiving van bloemen en planten en zorgt voor diversiteit in het duingebied. Helaas gaat het niet goed met de wilde bij in Nederland. En daar wil PWN verandering in brengen.

Met hulp van de betrokken sponsoren Stichting Le Champion / Halve marathon van Egmond, Nederland Zoemt, Trailrun en Jan Hes loon- en aannemersbedrijf worden er verschillende activiteiten georganiseerd om het leefgebied van de bij aantrekkelijker te maken.

Inzaaien van akkers met basisschoolleerlingen

Op 15 april en 16 april gaan leerlingen van basisschool De Windhoek, Obs De Sokkerwei, St. Leonardusschool en de Vrijeschool Castricum samen met onze sponsoren verschillende akkers inzaaien aan de randen van het Noordhollands Duingebied. Door het zaaien ontstaat straks een mooie wilde bloemenmix die dient als voedselbank voor bijen en insecten.

Activiteiten in Bezoekerscentrum De Hoep

Op 22 april – tweede Paasdag – organiseert The Pollinators de landelijke Nationale Zaaidag. In Bezoekerscentrum De Hoep in Castricum is er tussen 11:00 en 15:00 veel te ontdekken over de wilde bij. Tijdens de dag worden zakjes biologische zaden wilde bloemenmix voor in de tuin uitgedeeld. In het expositiegedeelte van De Hoep is een tijdelijke bijententoonstelling ingericht en staan verschillende marktkraampjes. Alle activiteiten zijn gratis. Voor een aantal van de activiteiten, zoals het inzaaien van de Hoeptuin onder leiding van een boswachter, de theatervoorstelling ‘Een dag uit het leven van een wilde bij’ en het maken van een bijenhotel is het wel nodig om je vooraf aan te melden via de website van PWN.

Onderzoek naar de wilde bij

Het is natuurlijk belangrijk om te weten wat het effect is van onze inspanningen om de wilde bij te helpen. Daarom onderzoekt en bekijkt PWN wat het effect is van het inzaaien van de akkers.