Stadsherstel organiseert op maandag 22 april, Tweede Paasdag, tussen 13.00 uur en 17.00 uur de Stadsherstels Fortenfietsroute.

De route start bij Fort bij de Krommeniedijk, de volgende stop is Fort aan Den Ham in Uitgeest en het eindpunt is Fort aan de St. Aagtendijk in Beverwijk. In de forten zijn historische verhalen te horen en kan het publiek zien hoe de forten momenteel in gebruik zijn genomen. De Stadsherstels Fortenfietsroute is van start- naar eindpunt een fietstocht van ongeveer vijftien kilometer.

Op ontdekking in de herbestemde forten

Veel mensen kennen wel de Stelling van Amsterdam, deze verdedigingsring werd van 1881 tot 1914 rond Amsterdam gebouwd om de vijand op een afstand te houden. De linie is 135 kilometer lang en bestaat uit 42 forten, 4 batterijen en een aantal dijken en sluizen.

De route komt langs een aantal interessante onderdelen van de Stelling van Amsterdam. Maar wat gebeurde er vroeger in de forten? Die verhalen worden op maandag 22 april verteld door onder anderen de vrijwilligers van de forten, bovendien kan het publiek wandelen door de lange gangen waar eens soldaten bivakkeerden en zien welke herbestemming de forten hebben gekregen. In Fort bij de Krommeniedijk oftewel Fort K’IJK zijn zorgwoningen voor jongvolwassenen met autisme gebouwd en architect Piet Hein Eek ontwierp de fortwachterswoning, in Fort aan Den Ham is een militair museum gevestigd en Fort aan de St. Aagtendijk oftewel het Muziekfort biedt muzikanten goede oefenruimtes en hier worden de deelnemers aan de Fortenfietsroute getrakteerd op een drankje en live muziek.

De kosten per persoon zijn €10 en €7,50 voor Vrienden van Stadsherstel. Dit is inclusief koffie/thee met iets lekkers, het routeboekje en een drankje op het eindpunt.
Van tevoren graag aanmelden via vrienden@stadsherstel.nl of telefonisch via 020-5200075