In het maartnummer van het kwartaalmagazine Schakels, dat gemeente Bergen in een oplage van maar liefst 7000 exemplaren verspreidt onder senioren, staat een interessant interview met Onno Wesseling door Riet Voorpostel. De romancier uit Amstelveen laat zijn derde roman Licht spelen in Bergen en Bergen aan Zee.

Zo passeren Het Huis met de Pilaren, de Ruïnekerk, het Van Reenen Park in Bergen en Russenduin en het Zeehuis de revue.

Door: Kees de bakker

Bergense School

Er spelen zich geraffineerde intriges af in dit boek. Allereerst is de vraag of het schilderij Spaanse danseres van Jan Sluijters, echt is. Het zou een namaakschilderij zijn omdat de ondertekening J.S. niet klopt. Ook is er een schilderij van Vermeer in het geding. Dit komt omdat de conservator Indra Lawang van het Stedelijk Museum in Alkmaar de schilderijen van een inmiddels overleden jazzpianiste Rosa van Ravensbeek onderzoekt op echtheid alvorens ze geschonken kunnen worden. Kroonjuwelen zijn daarnaast een aantal schilderijen van de Bergense School van Colnot, Gestel, Schwarz, Filarski, Piet Wiegman en Maks, waarvan de eerste zes door de beugel kunnen. Hij raakt bevriend met Rosa’s dochter Amy. Niet voor niets heeft Onno Wesseling de hulp ingeroepen van Renée Smithuis die haar collectie Bergense School schonk aan het Singer Museum in Laren (jammer genoeg niet aan museum Kranenburgh, maar dat heeft een oorzaak). Omdat de publicatierechten van het schilderij van Sluijters te duur bleken om het schilderij op het boek af te beelden was het schilderij van Mommie Schwarz (lees mijn vorige column waarin ik schreef over Mommie en Else Berg) van Het (Oude) Hof een goed alternatief.

Prince George

Alvorens conservator Indra de tijd krijgt om de beoordeling van de echtheid van nog meer schilderijen af te maken, krijgt hij te horen hoe galeriehouder en Engelsman Ben Somers, zijn galerie moderne kunst in Bergen opzette en de schilderijen verwierf. In hetzelfde Bergen waar de wees Ben ‘s zomers drie weken in het Zeehuis logeerde en daar Rosa leerde kennen en vrienden Jaja, Lily en Arno die ‘s nachts bijvoorbeeld in de toren van het Russenduin zaten. Of in Camperduin, waar ze in zee zwommen naar de gestrande boot Prince George (nu verdwenen onder het zand) en waar Rosa bijna het leven liet, maar Ben haar redde. Rosa was zo ernstig gewond aan haar gezicht dat ze blind werd, maar later werd ze een befaamde jazzpianiste en trad op met saxofonist Ben Webster in binnen- en buitenland. Met de Engelsman kreeg ze Amy en belandde in de Eeuwigelaan. De schrijver laat de lezer raden welke van de Engelse broers de echte minnaar van Rosa is, wie in een graf in Engeland ligt en wie zelfmoord pleegt met een Porsche…

Kunst en muziek

Onno Wesseling laat elk nieuw hoofdstuk beginnen met enkele toepasselijke regels uit bekende songs uit die tijd, van coryfeeën als Ella Fitzgerald, Frank Sinatra (Nancy with the laughing face) en Nat King Cole. Kunst, muziek en een avontuurlijk verhaal dat speelt in deze regio, mooier kan het niet zijn.