Knettergek of geniaal? Kunstcritici waren het er destijds niet over eens. Feit is wel dat voormalig ballerina en actrice Ine Veen in 1973 als eerste zijn unieke talent herkende. Zij schonk hem de gelegenheid zich maar eens te gaan bewijzen. Hij had haar niets te bieden, bezat alleen de kleren die hij aanhad en wat verfspullen. Aan haar vooruitziende blik en inzet danken wij heden ten dage de succesvolle schilder, die tegenwoordig wordt beschouwd als de voornaamste exponent van het Absurde Realisme. Thomassens kunstwerken werden in het verleden bekroond met internationale prijzen maar naast schilder is hij ook actief als schrijver.

‘1900 en gisteren, de absurde realiteit’ is de titel van zijn 16de boek, een rijk geïllustreerde autobiografie, die de Haagse uitgeverij U2PI recent op de markt bracht (te bestellen bij Bol.com of Bruna). U maakt kennis met het verbazingwekkende levensverhaal van een eenzaam en onbegrepen jongetje dat niet buiten mocht spelen en van botkanker herstelde. Een bezoek aan het Haagse Mauritshuis met zijn moeder zou voorgoed zijn leven veranderen. Hij moest en zou ook schilder worden, letterlijk ten koste van alles! Miskend, straatarm en wereldvreemd leefde hij ooit op een zolder in de Amsterdamse Pijp. Zijn toenmalige geliefde liet hem in de steek, want met deze verfmaniak was niet ‘normaal’ te leven.

Het leven van Jean Thomassen was en is ronduit ongewoon en absurd… Hoe het kwam dat hij twee jaar later in het exclusieve Ritz Hotel in Londen, gekleed in een maatpak aan de roze champagne zat met ‘Nederlands mooiste actrice’, (een citaat uit ons grootste ochtendblad), staat zeer gedetailleerd beschreven in deze autobiografie. We lezen ook over zijn te vroeg gestorven vader en tussen de regels door gaan we begrijpen waarom hij de zomervakanties vaak doorbracht op Huize Waterland in Velzen bij baron Van Tuyll van Serooskerken en zich ook in andere adellijke kringen begaf. Jan baron van Wassenaer was destijds een boezemvriend met wie hij een passie voor oude boeken en geschiedenis deelde. De weg om als schilder wat te bereiken bleek moeizaam en zwaar.

De beroemde astroloog Carroll Righter ontmoette Ine Veen en Jean Thomassen in de jaren zeventig en voorspelde heel juist dat deze relatie een gelukkige en succesvolle zou zijn. Dit jaar wordt Jean 70 en we gaan nog veel over hem horen! 1900 en gisteren werd een fraai geïllustreerd boek van meer dan een kilo dat op dinsdag 30 april om 14.00 uur ten doop zal worden gehouden in Kasteel Oud Wassenaar te Wassenaar in aanwezigheid van vele prominenten uit het culturele leven. Beat FM is aanwezig om er een video van te maken en ook u bent van harte welkom op deze bijzondere bijeenkomst.

De toegang op Kasteel Oud Wassenaar is gratis maar meldt u wel even aan bij m.reitsma@outlook.com, want het aantal plaatsen is beperkt. Details kunt u vinden op de Facebookpagina van Jean Thomassen.