Ouders van de kinderen van BSO Kindergarden, gevestigd op de Kleis 84, kregen vorige week een onverwachts telefoontje van de manager van de locatie: de BSO gaat sluiten. Tot de zomervakantie kunnen de kinderen tussen de 4 en 12 jaar nog opgevangen worden, daarna is het over en uit. De ouders moet nu naarstig op zoek naar een nieuwe manier van opvang.

De kinderopvangorganisatie, met ongeveer 54 vestigingen in Nederland, richt zich van huis uit op kinderopvang voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar; daar ligt ook de grootste expertise. Er is besloten om te stoppen met de BSO in Uitgeest door een combinatie van factoren. Steeds vaker kiezen kinderen een BSO-groep op hun eigen school als deze mogelijkheid bestaat en BSO Kindergarden is vergeleken met andere BSO’s relatief klein. Ze hebben dus weinig mankracht en niet genoeg capaciteit om de kinderen hetzelfde te kunnen bieden als de grotere BSO’s. “Denk aan het halen en brengen van en naar sportclubjes; zelfs het ophalen van de verschillende scholen is voor ons een uitdaging,” legt Ellen van der Sprong uit, marketingdirecteur van Kindergarden.

Kinderen ophalen op twee locaties
Voor de kinderen is het verlies van hun ‘veilige haventje’ een hard gelag maar ook voor de ouders is het even schakelen: je moet je kind toch ineens ergens anders achterlaten. Ouders met meerdere kinderen in verschillende groepen bij Kindergarden krijgen dus ook een logistiek probleem: “Mijn dochter zit op de BSO en voor haar moeten we dus een nieuwe locatie zoeken. Onze baby zit op de babygroep en kan dus gewoon blijven. Dit betekent dat we de kinderen op twee locaties moeten ophalen. Mijn man gaat naar de ene locatie en ik naar de andere.”

De directie van basisschool Binnenmeer heeft inmiddels een bericht gestuurd aan alle ouders die kinderen op de betreffende BSO hebben. Zij melden in het bericht dat BSO Tabijn Uitgeest met locaties op de Kornak, de Molenhoek en de Binnenmeer onderzoekt welke mogelijkheden zij de kinderen van BSO Kindergarden kunnen bieden. Via een inschrijfformulier kunnen ouders hun eventuele interesse aangeven en zal BSO Tabijn Uitgeest inventariseren welke services zij kunnen bieden. Het uurtarief van BSO Tabijn Uitgeest ligt lager dan het gemiddeld uurtarief bij BSO Kindergarden. Wat wel opvalt is dat de afname van een incidentele dag bij BSO Tabijn Uitgeest 8 euro hoger ligt dan bij BSO Kindergarden. Meer informatie over de tarieven is te vinden via de websites van de verschillende locaties van BSO Tabijn.