Terwijl menig automobilist vrijdagochtend de ramen van zijn auto bevroren aantrof beloofde deze dag de warmste warmetruiendag tot nu te worden. Met temperaturen die in de loop van de dag lokaal oplopen tot 15 graden is het zelfs echt lente-achtig te noemen. Echter deze temperatuur weerhield de wethouders Rob Opdam en Fred Dellemijn er niet van om gekleed in een warme trui naar basisschool de Meander te gaan om daar met de kinderen van groep 8 een quiz te spelen in het kader van warmetruiendag.

De Meander is één van de talrijke scholen waar op warmetruiendag de thermostaat een graadje lager wordt gezet. Volgens de organisatie bespaart Nederland 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO2- uitstoot als iedereen op deze dag de thermostaat één graad lager zet.

De wethouders speelden met de kinderen van de Meander een quiz. Aan de hand van de gestelde vraag konden de kinderen tussen twee antwoorden kiezen. Deze antwoorden werden meegegeven met de vraag. Door het opsteken van een rood of een wit briefje maakten zij hun antwoord kenbaar. Was het antwoord goed mochten ze blijven staan, was het fout dan mochten ze gaan zitten en speelden niet meer mee. Uiteindelijk bleef er één winnaar over. Een winnares, Joëlle Kranenburg. Zij ontving uit handen van wethouder Opdam een led-lamp.

Veel vragen waren voor de kinderen makkelijk te beantwoorden. Maar de vraag waar ons drinkwater vandaan komt, uit de Maas of het IJsselmeer, bleek toch een moeilijke. Veel foute antwoorden. Wethouder Rob Opdam gaf uitleg: “Ons drinkwater komt uit het IJsselmeer. Smeltwater vanuit Zwitserland komt via de Rijn en de IJssel terecht in het IJsselmeer en daar halen wij ons drinkwater uit.” De wethouder waarschuwde de kinderen om niet met een emmertje water uit het IJsselmeer te gaan halen en dit op te drinken, nee eerst moet het nog gezuiverd worden. “Dat gezuiverde water wordt opgeslagen in de duinen en daar halen wij ons drinkwater dan vandaan,” aldus de wethouder. Beide wethouders waren blij verrast dat de kinderen eigenlijk al heel veel afwisten van duurzaamheid en alles daaromheen. Ter afsluiting volgde nog een vragenronde. De kinderen vroegen aan de wethouders o.a. hoe lang zij al werkzaam zijn bij de gemeente en hoe zij tegenover het eten van vlees staan, want te veel vlees is niet goed voor het milieu. Wethouder Fred Dellemijn: “Ik eet wel vlees en ook vis, maar in de loop der jaren ben ik wel kleinere stukjes gaan eten.” Wethouder Opdam zou er niet aan moeten denken om helemaal geen vlees meer te kunnen eten. “Ik ben een echte barbecue-fan, en daar hoort vlees bij.” Maar beide wethouders zijn zeker met duurzaamheid bezig. Van zonnepanelen tot het isoleren van het huis en vooral op warmetruiendag de thermostaat een graadje lager.

Tekst: Yvonne van Stiphout