Het gaat Tebbe Tebbens lukken om het schilderij over de legende van Cornelius op 16 september 2019 klaar te hebben. Tijdens de brand van 3 mei 2018 in de Corneliuskerk, is het schilderij compleet verloren gegaan. Het wordt door Tebbens nageschilderd.

Tebbe Tebbens is een amateurschilder die deel uitmaakte van, en de drijvende kracht was achter de mozaĆÆekgroep die jaarlijks met de bloemendagen het prachtige stuk maakte voor de Vredeburg. Toen hij hoorde dat het belangrijke schilderij verloren was gegaan, stelde hij spontaan voor om het na te maken. Rond 16 september, de gedenkdag van de heilige Cornelius, zal het schilderij feestelijk onthuld worden.

Oorspronkelijk maakte het schilderij deel uit van een drieluik, hing boven het altaar en was al erg lang in het bezit van de kerk. Rond 1680 kwam het al in het bezit van wat toen nog ‘schuurkerk’ heette. Op het schilderij is Paus Cornelius te zien, de patroonheilige van de kerk, die een zieke vrouw geneest. Bovenaan is een afbeelding van een duif te zien die symbool staat voor de Heilige Geest.

De duif is voor de kerk een belangrijk symbool. Bovenop de preekstoel zat een houten duif die na de brand nergens meer te vinden was. Na weken zoeken en rondbellen bleek deze toch gevonden te zijn bij een meubelmaker in het oosten van het land waar spullen na de brand stonden opgeslagen.

De herbouw van de kerk verloopt voorspoedig. De kap nadert met rasse schreden haar voltooiing. De kapconstructie ter plaatse van het priesterkoor wordt zo spoedig mogelijk afgemaakt, de dakkapellen zijn inmiddels geplaatst, het leiwerk is voor 90% gereed. Het stucwerk aan het gewelf verloopt goed. Het droogproces van de eerste laag gaat sneller dan verwacht, hierdoor is het mogelijk om de tweede laag sneller aan te brengen. Firma de Graaf is bezig met het plaatsen van de kabelgoten en elektrabuizen alsmede het inbrengen van de kabels.

Door: Monique de Jager