SCHOORL – De regio is op zondag 10 februari weer in de ban van de ‘Groet uit Schoorl Run’. Ruim 9.000 lopers gaan genieten van de prachtige omgeving van Schoorl.

Deelnemers konden kiezen uit de Run2Day 30 km, Mizuno 21,1 km, Mizuno 10 km of de Rabo Kids Run van 1.200 meter. Ook dit jaar gaat bijna de gehele Nederlandse top weer strijden om de titels tijdens het Nederlands kampioenschap 10 km. Internationale lopers uit onder andere Marokko, België, Duitsland, Zweden en Denemarken gaan zorgen voor de nodige tegenstand.

Michel Butter, Edwin de Vries, Mahadi Abdi Ali, Ronald Schröer en Khalid Choukoud staan ook dit jaar weer aan de start in Schoorl. Naast deze atleten staan ook Frank Futselaar, Bart van Nunen, Jesper van der Wielen, Luuk Maas en Stan Niesten aan de start. Michel Butter won maar liefst al vier keer de Nederlandse titel in Schoorl (2007, 2008, 2016 en 2018). Komende zondag gaat hij opnieuw proberen zijn favorietenrol waar te maken. Butter zijn trainingsmaatje Edwin de Vries, die vorig jaar tweede werd op het NK 10 km, staat ook aan de start. In januari eindige De Vries nog als derde Nederlander op het podium tijdens de NN Egmond Halve Marathon. Mahadi Abdi Ali is ook geen onbekende voor de Groet uit Schoorl Run. Vorig jaar mocht hij de derde plek op het podium innemen. Ronald Schröer moest vorig jaar genoegen nemen met een 14e plek in Schoorl, maar verkeert nu in betere vorm getuige zijn prestatie als eerste Nederlander bij de NN Egmond Halve Marathon. Voor Khalid Choukoud is Schoorl ook geen onbekend parcours. In 2016 miste hij op slechts drie seconden de titel. Hij pakte het zilver achter Butter.

Nederlandse vrouwen in Schoorl

De favorieten voor het Nederlandse podium zijn Susan Krumins, Ruth van der Meijden en Jasmijn Lau. In 2017 pakte Susan Krumins de nationale titel in Schoorl en vorig jaar behaalde zij zilver tijdens het EK op de 10.000 meter. Ruth van der Meijden heeft eveneens al twee keer eerder het podium gehaald in Schoorl, in 2016 en 2017 werd zij namelijk 3e. Jasmijn Lau staat dit jaar voor het eerst tussen de grote namen. Vorig jaar deed zijn nog mee als junior aan de Groet uit Schoorl Run. Andere kanshebbers bij de dames voor een hoge klassering zijn o.a. Anne Luijten, Kim Dillen, Bo Ummels en Jacelyn Gruppen.

Naast de topatleten is de internationale bezetting ook bijzonder sterk te noemen. Eerder maakte Le Champion al de deelname van Koen Naert en Bashir Abdi bekend. Verder komen er nog een aantal zeer sterke atleten richting Schoorl voor de internationale 10 km wedstrijd namelijk; Samuel Fitwi (Duitsland), Yakoub Labquira (Marokko), Ole Hesselbjerg (Denemarken) en Mike Ekvall (Zweden). De strijd tussen de internationale lopers en de Nederlandse top is ieder jaar weer interessant.

Uitverkochte editie

De Groet uit Schoorl Run, die ook dit jaar weer is uitverkocht, vindt plaats op zondag 10 februari. Naast het NK 10 km, vinden ook nog de Mizuno 10 km, Mizuno 21,1 km en Run2Day 30 km plaats. Het parcours loopt onder andere door het natuurgebied van Staatsbosbeheer, tevens ook het goede doel van dit jaar. Kijk voor meer informatie op www.groetuitschoorlrun.nl.