Zondagavond rond de klok van 21.20 uur schakelen meer dan een miljoen kijkers over naar het programma ‘Project Rembrandt’. In acht afleveringen wordt gezocht naar de meest getalenteerde amateur kunstschilder van Nederland. Een van de deelnemers die de eerste vier afleveringen heeft overleeft is Sebastiaan Groot uit Egmond aan den Hoef.

De ‘Hoever’, net 21 jaar, studeert Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, en kan in het project Rembrandt al zijn creativiteit kwijt en geniet met volle teugen van alle aandacht.

Ter ere van de 350ste sterfdag van kunstschilder Rembrandt van Rijn zendt NPO1 in het jaar van Rembrandt het NTR programma Project Rembrandt uit. “Een succesvol programma,” zegt Sebastiaan – in het programma steeds Sebas genoemd. ”Bij de eerste bijeenkomst, met vijftig kandidaten, was het heftig en om bij de laatste tien deelnemers te komen was ook bijzonder spannend.”

In de eerste vijf afleveringen werd Sebas Groot tot drie keer aan toe als de beste uitgeroepen. ”Dat verwacht je niet maar het is wel goed voor je zelfvertrouwen.”

Creativiteit

Na de afronding van de zesjarige vwo-opleiding wist Sebas niet welke kant hij op zou gaan. ”Ik twijfelde en nam eerst een jaartje rust. In die periode schilderde ik in mijn atelier al een beetje. Vooral zelfportretten en uiteindelijk koos ik om de studie kunstgeschiedenis te volgen. Ik zit nu in het tweede jaar. Als ik de studie heb voltooid weet ik nog niet wat in ga doen. Ik ben op het moment bezig met schrijven een theaterstuk, maar dat speelt nu een erg kleine rol en ook in de toekomst zal het niet mijn beroep zijn of iets dergelijks.

Het theater staat los van mijn opleiding. Theater is wel een grote passie van mij en ik hoop theater en beeldende kunst beide te kunnen blijven beoefenen en hopelijk ook te combineren.” Sebas heeft in het verleden al gezongen en gedanst en hoopt in de toekomst al zijn creativiteit in de kunst te leggen.

Vakjury

De deelnemers aan het project Rembrandt worden niet alleen op de voet gevold door de vele draaiende camera’s maar ook de docenten kunstenaar Iris Frederix en ontwerper/docent Jaap Godrie geven de amateur kunstenaars belangrijke aan wijzigingen. De vakjury bestaat uit Pieter Roelofs en Lita Cabellut en wordt wekelijks bijgestaan door gastjuryleden zoals Andre van Duin, Louis van Gaal en Robert Kranenborg. Presentatrice is Annechien Steenhuizen.

Rijksmuseum

Zondag 7 april is de laatste uitzending van het project Rembrandt en wordt bekendgemaakt wie de winnaar is. ”De winnaar mag zijn werk exposeren in het Rijksmuseum. “Ik sta daar niet bij stil. Voor mij is het belangrijkste dat je zoveel mogelijk van dit project leert. Vooral op het gebied van techniek en dat ik mezelf goed kan ontwikkelen.

Kunstgeschiedenis

De opnames zijn steeds twee dagen om de week en naast de studie kunstgeschiedenis is dat best pittig. Iedere aflevering heeft een ander thema, zoals ‘het stilleven’, ‘licht’ en ‘compositie’. Ondanks dat we allemaal amateur kunstenaars zijn valt het me op dat er veel talentvolle deelnemers tussen zitten. Met mijn 21 jaar ben ik de jongste en ik geniet er elk moment van als ik weer een opdracht moet uitvoeren.”