Het cabarettalent van Castricumse bodem heeft zaterdagavond zijn belofte als volwassen cabaretier waargemaakt. In de premiere van zijn show ‘Het kan altijd erger’ heeft de 18-jarige cabaretier Maurits Hazeleger bewezen het niveau van schoolcabaret allang te zijn ontstegen, maar ook dat je niet al jaren op de planken hoeft te staan om een uitverkocht ‘Geesterhage’ anderhalf uur lang te boeien. Een niet onbeduidende rol was deze avond weggelegd voor zangeres Emma LaCroix (16). De niet minder talentvolle vriendin van Maurits bracht een medley van bekende soulzangers uit de jaren 80/90.

De opkomst had er veel weg van alsof illusionist Hans Klok zijn entree maakte. De lichtshow en illusionistenact waren al even meeslepend als de wijze waarop Maurits zijn publiek meenam langs zijn dagelijkse ervaringen als puber. De vakantieliefdes (“op één hand te tellen, sterker nog: het is die ene hand”), familieperikelen, gebrek aan ouderlijke liefde vanwege een broer die het allemaal beter kan, maar ook echte vriendschap kwamen als thema’s aan bod. Hazeleger stond er volgens eigen zeggen niet voor zichzelf: “Iedereen die op deze avond van zijn minderwaardigheidscomplex af wil komen, is hier aan het goede adres”. Ondanks zijn dosis zelfspot krijg je als toeschouwer niet het idee dat de cabaretier erg onder zijn vermeende ellende lijdt; humor is de beste vorm van therapie en als toeschouwer verlaat je de zaal met het idee dat het met de eigen ellende inderdaad allemaal erger kan. Dit stuk houdt de mensen een spiegel voor: iedereen die zelf kinderen heeft (of zelf nog kind is), herkent zichzelf in menige situaties.

Je moet het als 18-jarige maar durven om je als ‘onzekere en enigszins mislukte slungel’ te presenteren. Medelijden hoeven we met de Castricummer naar eigen zeggen niet te hebben: “Dit was de beste avond van mijn HELE leven en bovendien mag ik na deze voorstelling voor het eerst inkomstenbelasting betalen.”

Maurits is te volgen via Facebook en op zijn YouTube-kanaal zijn binnenkort beelden van het optreden te zien.