Op woensdag 27 februari ging de documentaire Het Pärt Gevoel – Het universum van Arvo Pärt van Bergenaar en tevens voorzitter van Cinebergen Paul Hegeman in Eye Amsterdam in landelijke première. Vandaag is de film ook bij Cinebergen te zien. Hoe komt het dat de werken van Pärt zoveel mensen in het hart raken?

In deze muziekdocumentaire proberen kenners en uitvoerenden op deze ook voor hen prangende vraag een antwoord te formuleren.

Sinds het verschijnen van het geniale album Tabula Rasa halverwege de jaren ’80 is de muziek van Arvo Pärt een vaste metgezel in het leven van Paul Hegeman, oprichter van Filmtheater Cinebergen, geworden. Wat hem nog meer dan de populariteit van de componist trof, was dat de muziek van Pärt zo’n immense impact op de wereld heeft. “Ik wilde daarom uitzoeken wie die man is en wat het mysterie behelst dat hem omringt” aldus Hegeman. “En zo besloot ik een documentaire aan hem te wijden. Wat me in de spaarzame beelden die er van Pärt voorhanden zijn, opviel was dat hij steevast als een uiterst introvert man overkomt, niet echt in staat zijn overgevoeligheid in woorden uit te drukken. Het was me duidelijk dat, wilde ik echt tot Pärt doordringen, ik dat niet met interviews moest doen, maar door middel van beelden van de man aan het werk. Ik hoopte dat zijn ware ik dan geopenbaard zou worden. Mijn hoop was niet ijdel, want toen ik het geluk had om hem in samenwerking met het Cello Octet Amsterdam aan het werk te zien, bleek hij een ongelooflijke gevoeligheid te koppelen aan humor en een tomeloze energie.”

De samenwerking met het Cello Octet staat centraal in de documentaire, met daarin een bijzondere inkijk in het universum van Arvo Pärt. Niet alleen bewoond door klassieke musici als Tõnu Kaljuste, Pärts vaste dirigent en buurman, Candida Thompson (Amsterdam Sinfonietta), Daniel Reuss (Cappella Amsterdam), een amateurkoor als het Haagse Kwintessens, maar ook door andere kunstenaars zoals de choreograaf Jirí Kylián en de jonge Canadese techno-componist Kara-Lis Coverdale.

Zij allen hebben gemeen dat zij op zoek zijn naar het Pärt gevoel.