Heilooër Daan Buringa (17) was deze week te zien in de documentaireserie Stuk. Stuk is een vierdelige documentaireserie waarin een aantal mensen wordt gevolgd tijdens de periode die ze doorbrengen in een revalidatiecentrum.

De serie legt bloot wat er gebeurt als het noodlot zomaar ineens toeslaat. Wat blijft er van je over nu je oude leven in één klap voorbij lijkt? De serie, waarin ook enkele van de behandelaars worden gevolgd, vertelt hun verhaal als een roman: Stuk is non-fictie verteld als een kwalitatief hoogwaardige dramaserie. Dramatisch, ontroerend, spannend en beklemmend maar ook hoopvol en bevrijdend.

Al vroeg in zijn leven moest Daan omgaan met tegenslag door zijn spierziekte, maar als gevolg van een medische complicatie is hij ook nog eens opgezadeld met een dwarslaesie. Het ziet ernaar uit dat hij nooit meer zal kunnen lopen, maar de optimistische Daan houdt hoop en droomt er nog steeds van acteur te worden.

‘Het begon een beetje vanaf mijn vierde, dat mijn voeten raar gingen staan en ik steeds gekker ging lopen. Ze dachten toen al wel dat er wat mis was, maar wisten niet wat. Tot ik iets van acht, negen jaar oud was en bij een professor in het ziekenhuis was. Die zag mij lopen en dacht gelijk: “Jij hebt Ataxie van Friedreich.”

De professor had gelijk. Inmiddels moet Daan genoegen nemen met de rolstoel, maar lang heeft hij zich verzet tegen hulpmiddelen. ‘Ik wilde altijd gewoon zo zelfstandig mogelijk blijven.”

Benieuwd naar de aflevering? Bekijk de aflevering hier.